fbpx

Karfiol, brokoli, šargarepa, jabuka, riba, integralne žitarice i probiotici sprječavaju pojavu upala sluzokože nosa, grla ili zapaljenje bronhija.

Često dobijate napade astme ili bronhitisa?

Ako živite u gradu to je znak da je vazduh koji udišete sve zagađeniji. Automobilski ispušni gasovi iritiraju vaš nos, grlo i pluća, i otvaraju put virusima i bakterijama.

Pošto ste prinuđeni da izlazite iz kuće jedini način da se koliko, toliko zaštitite od posljedica zagađenosti jeste da se hranite zdravo, odnosno da u ishrani što češće koristite namirnice koje pozitivno djeluju na rad pluća.

Naime, karfiol, brokoli, šargarepa, jabuka, riba, integralne žitarice i probiotici sprječavaju pojavu upala sluzokože nosa, grla ili zapaljenje bronhija.

Uz to, ove namirnice jačaju imunološki sistem. Zato ih što češće iznosite na trpezu i lakše ćete se i vi i vaša porodica izboriti sa posljedicama zagađenosti koje trpite zbog života u gradu.

Jedite što češće ribu, naročito tunjevinu, bogatu omega 3 mastima koje sprečavaju pojavu upala, kao i proteinima, koji podstiču proizvodnju antitjela.

Karfiol sadrži izocijanate koji značajno doprinose smanjenju kancerogenog dejstva smoga i dima.

Jabuke su bogat izvor kvercetina, antioksidansa iz porodice flavonoida koji smanjuje upalu i jača imunitet.

Sjemenke suncokreta sadrže vitamin E koji podiže nivo antioksidanata u tečnosti plućnih alveola.

Luk, kako crni, tako i bjeli, bogat je izvor alicina, prirodnog sredstva za dezinfekciju i vrlo je koristan u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

Zahvaljujući betakarotenu, šargarepa je u stanju da blokira slobodne radikale koji su posljedica zagađenja.

novosti.rs/Maid Đelilović/domacin.ba


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *