fbpx

Postoje brojni faktori koji izbacuju kalcij iz organizma, a to su previše sjedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci i ljudi koji pate od probavnih smetnji, su posebno skloni nedostatku kalcijuma.

Ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcija i je prirodni izvor minerala. Tijelo je lako upija, jer je kemijski sastav ljuske gotovo identičan ljudskim kostima i zubima.

Pri većim dozama, ne samo što riješava simptome nedostatka kalcija i zaustavlja razvoj osteoporoze, nego i pomaže protiv visokog kolesterola i visokog krvnog pritiska, a ujedno i stimuliše koštanu srž za proizvodnju krvnih zrnaca.

Osim toga ljuska jajeta sadrži željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Stoga, većina stručnjaka preporučuje ljusku jajeta kao vrlo efikasan dodatak kalcija za vaše tijelo. Ovisno o starosnoj dobi, preporučena doza je 1,5-3 grama lomljene ljuske jajeta.

Donosimo nekoliko ideja kako ljusku možete koristiti:

Štitna žlijezda

Operite 8 ljuski od jaja, osušite ih i smrvite, prelijte sokom od 2 limuna i ostavite u frižideru nekoliko dana. Kada ljuske jaja postaju natopljene i omekšale, filtrirajte tečnost i pomiješajte sa 1 litrom rakije i kilogramom meda. Ostavite da odstoji 7 dana prije upotrebe. Trošite 1 kašičica dva do četiri puta na dan nakon obroka.

Gastritis, čir

Pomiješajte jednu kašičicu smrvljene ljuske od jaja s kašikom šećera i kašikom lomljenog oraha. Uzimajte 20 dana, 3 puta dnevno jednu kašiku smjese. Na vrh noža stavite slomljenu ljusku od jaja i pomiješajte je sa 2 kašike soka od limuna. Kada jaja omekšaju, dodajte 1 decilitar toplog mlijeka. Uzimajte 2 puta dnevno, ujutro na prazan želudac i noću pred spavanje.

Jačanje organizma i čišćenje krv

Operite 4 ili 5 ljuski od jaja, smrvite ih i stavite u 3 litre vode. Ostavite smjesu u frižider do 7 dana i koristite kao vodu za piće. Uzimajet 2 do 3 šolje ove vode dnevno sa malo limunovog soka.

Izvor : naturalhealthcareforyou