fbpx

Srebreničanin Salko Nukić iz mjesta Poljak, koji se bavi pčelarstvom od 2003. godine, prethodne godine je imao hiljadu i dvjesta kilograma proizvedenog meda. Kaže da se od pčelarstva može živjeti, ali je neophodna edukacija, s obzirom na to da je pčelarstvo zahtjevan posao.

-Veliki sam zaljubljenik u pčelarstvo. Imamo najkvalitetniji med u Srebrenici, jer svake godine uspijemo imati sve više meda. Osim toga, učestvujemo na sajmovima meda i kući se vraćamo s nagradama. Prošle godine smo imali 20 zlatnih plaketa -kazao je za Fenu Nukić, koji je i predsjednik Udruženja pčelara “Osat” Srebrenica.

Ističe da je svakim danom sve više zainteresiranih da se bave pčelarstvom. Preporučuje mladim nezaposlenim ljudima da se bave ovim poslom, jer je to isplativo.

-Bavljenjem pčelarstvom je sigurna dobit i solidno se može živjeti od toga. Imamo dobar potencijal za razvoj pčelarstva i to treba iskoristiti. Imamo nezagađenu prirodu i idealne uslove. Priroda je raznovrsna i dobijamo kvalitetan med – naglašava Nukić.

Na području Srebrenice djeluju dva udruženja pčelara koja broje 150 članova.

Izvor: FENA

 


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *