fbpx

Pranje rublja je opasan posao: možete napraviti mnogo grešaka i pronalaženje pravog deterdženta za pranje rublja može biti kao da tražite iglu u plastu sijena. Potreban vam je samo jedan sastojak u svakom pranju da spasite trud, novac i živce. Samo sipajte malo bijelog sirćeta u bubanj od perilice i uskoro ćete se i sami uvjeriti ukoristi od toga.

Prije nego što stavite veš u mašinu za pranje rublja, sipajte oko pola šolje sirćeta na odjeću. To jača učinak običnih deterdženta za pranje rublja, spriječava boje da blijede i smanjuje talog sapunice, koji se ponekad pojavljuje na odjeći nakon pranja.

Sipajte malo sirćeta u određenu pregradu u stroj za pranje rublja, umjesto omekšivača. Ocat ima isti učinak, ali je mekši – i više ekološki.Kiselina uklanja znoj i mrlje od dezodoransa na bijeloj odjeći.

Ovo će učiniti vašu odjeću bijeljom i svježom kao proljeće. Nema hemikalija, jeftino je i lako!

Ponekad ružne mrlje ostaju na odjeći nakon pranja – naročito mrlje od  deterdženta za pranje rublja. One mogu iritirati osjetljivu kožu. Dodavanje pola šolje bijelog octa svaki put kada želite oprati veš u mašini, rješava taj problem.

Čak i ako to zvuči apsurdno, istina je: tečnost sa jakim mirisom pomaže neutralizirati neugodne mirise poput mirisa od duhana ili cigareta. Odjeću sa vrlo teškim mrljama od duhana i cigareta treba staviti u kantu tople vode pomiješane s pola šolje sirćeta. Ostavite odjeću u kantu preko noći, a zatim je operite kao i obično. Također se odjeća odnosno mrlje na odjeći mogu prskati sa nerazređenim sirćetom i nakon što je maljo protrljate rukama, mrlje nestaju. U slučaju tkanina od životinjskog porijekla (vuna), ovo može biti malo teže.

Čak i u tom slučaju, ocat može pomoći prilikom pranja. Nakon sušenja, neželjene  mrlje nestaju.Neke tkanine imaju tendenciju da se stvori statički naboj. Još jednom, sirćetna kiselina iz domaćinstva vam može pomoći.Dodajte 6 kašika sirćeta sa malo tečnog sapuna za pranje ruku i ostavite potopljeno u trajanju od 30 minuta. Koristeći ovu metodu, možete očistiti mrlje sa donjeg rublja i/ili kupaćih kostima.

 

Izvor:healthadvisorgroup

 


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *