fbpx

I dok je Francuska prošle godine uvela zakon da sve nove zgrade sagrađene u komercijalnim zonama moraju dijelom biti pokrivene ili biljkama ili solarnim panelima, u Norveškoj su krovovi prekriveni zelenilom.
Bajkoviti zeleni krovovi Norveške (1)
Širom Norveške mogu se vidjeti kuće sa bujnom vegetacijom na krovovima koje se utapaju u okolni pejzaž. Gusta zelena trava, cvijeće, pa čak i drveće mogu se vidjeti na krovovima norveških kuća.
Bajkoviti zeleni krovovi Norveške (5)
Prednosti ovakvih krovova su brojne. Pored toga što izgledaju interesantno, krovovi prekriveni zelenilom su i dugotrajni, pružaju stabilnost građevini i obezbjeđuju bolju izolaciju, što pomaže da se smanji energija potrebna za grijanje kuće zimi i hlađenje tokom ljeta.
Bajkoviti zeleni krovovi Norveške 665 ll
Tokom srednjeg vijeka, za vrijeme Vikinga, većina kuća u Norveškoj imala je krovove prekrivene busenom trave. Ta tradicija je trajala sve do 19. vijeka.Bajkoviti zeleni krovovi Norveške (12)
Zeleni krovovi su u novije vreme doživeli pravu renesansu. Norvežani su uvidjeli brojne prednosti ovih krovova i oživjeli tradiciju. Mnoge kulturne institucije i komercijalne zgrade su zelene krovove integrisale u svoj dizajn kao alternativu savremenim građevinskim materijalima, a od 2000. godine Skandinavsko udruženje za zelene krovove dodjeljuje godišnje nagrade za najbolji projekat zelenog krova.


Bajkoviti zeleni krovovi Norveške (9)

Izvor: kucastil.rs
Foto: Natalia Eriksson/inhabitat.com


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *