fbpx

Neki lijekovi utiču na rad mozga usporavajući ga, oštećuju nervni sistem, a za posljedicu mogu imati i gubitak pamćenja. Dobro pročitajte nuspojave tableta na prospektima koje dobijate uz tablete, pogotovo one koje koristite svaki dan.

Donosimo savjete za neke vrste lijekova o kojima trebate posebno voditi računa:

1.Lijekovi protiv depresije i anksioznosti-lijekove kao što su Valijum, Librium, Xanax, Dalmane ili Ativan koje ljekari prepisuju depresivnim i anksioznim osobama mogu dovesti do privremenog gubitka pamćenja. Oni negativno utiču na neke dijelove mozga tako što ometaju prijenos podataka iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje, i tada se osoba mnogih stvari ne sjeća. Kako bi se izbjegli ovi problemi, farmaceuti savjetuju da se osoba prije korištenja ovih lijekova dobro informiše i ukoliko primijeti neke od ovih simptoma odmah javi ljekaru. Ukoliko se radi o blažem stepenu depresije i anksioznosti, bolje je prijeći na alternativna rješenja odnosno biljne lijekove i čajeve.


  1. Statini-Lipitor, Lescol, Mevacor, Pravachol, Crestor, Zocor su lijekovi koji se koriste za sniženje nivoa kolesterola u krvi. Ove pilule također smanjuju i njegov nivo u mozgu, što opet dovodi do oštećenja nervnog sistema. Zato farmaceuti savjetuju da ukoliko nivo kolesterola nije zabrinjavajući, umjesto lijekova korigujete ishranu i unosite vitamine B6, B12 i folnu kiselinu.
  2. Antidepresivi-Elavil, Anafranil, Norpramin, Sinequan, Tofranil su neki od lijekova koje liječnici propisuju osobama koje imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj, depresiju težu i lakšu, hroničnu bol, poremećaje u ishrani, itd. Neka naučna ispitivanja su pokazala da više od trećine odraslih osoba koji koriste neke od ovih lijekova imaju povremeni gubitak pamćenja ili probleme sa koncentracijom. Savjeti: boravite što češće u prirodi, više šetajte, šetajte po svim vremenskim prilikama, slušajte muziku glasno, svaki dan pustite sebi omiljenu muzičku numeru barem jednom,..itd.
  3. Beta-blokatori-ovi lijekovi pomažu da se rad srca uspori, da se povišeni krvni tlak snizi, ali neki njihovi sastojci kao što su norepinefrin i epinefrin mogu dovesti do gubitka pamćenja i slabije koncentracije. Neki od lijekovi iz ove grupe su: Tenormin, Coreg, Lopressor, Toprol, Inderal, Betapace, Timoptic. Farmaceuti savjetuju da umjesto ovih lijekova uzimate benzotijazepin blokatore kalcijumovih kanala. 
  4. Hipnotici-Lunesta, Sonata, Ambien samo su neki od lijekova koji vam pomažu da brže i bolje spavate ali njihova nus pojava je da ograničavaju interakciju između kratkoročnog i dugoročnog pamćenja. Alternativni lijekovi, biljni čajevi su rješenje za ove probleme. Uzimanje melatonina u dozama od 3-10 mg može vam donijeti bolji san.

0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *