fbpx

Kristalizacija meda dokaz je njegove prirodnosti. Najsporije se kristalizira bagremov med zbog njegove fruktoze i može ostati u tekućem stanju do 3 godine.

  1. Med kao lijek-potiče vitalne procese i jača odbrambene sposobnosti našeg organizma, popravlja apetiti, umanjuje umor, spriječava anemiju i poboljšava krvnu sliku. Kod prehlade i gripe najbolje je koristiti med sa cimetom, jer ova kombinacija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno, te protiv raznih oblika gljivičnih oboljenja. Cvjetni med koristite ako vas muče alergije ili morate ojačati imunitet organizma.
  2. Med kao hrana-med je bogat cinkom i ostalim nutrijentima, matičnom liječi i organskim kiselinama.Iako je zdraviji od bijelog šećera, med ipak konuzmirajte u umjerenim količinama. Najviše ljekovitih sastojaka meda unijećete u svoj organizam, ako ga rastopite u toplim napitcima i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom. Imajte na umu da prekuhan ili jako ugrijan med, gubi svoja ljekovita svojstva.
  3. Med u službi ljepote-napravite blagi piling od meda i sode bikarbone, koji uklanja mrtve stanice na licu i osigurava vam blistav ten. Med ima antibakterijska i protugljivina svojstva, čime smanjuje prisutnost bakterija koje uzrokuju nastanak akni. Med smiruje crvenilo i nadraženost kože, držite li ga 10 do 15 minuta na licu, a potom isperite lice mlakom vodom.