fbpx

Boja žada, jabuka, šume, trave-zelena je odličan izbor za svako godišnje doba. Uz zelenu boju i sve njene nijanse nikada nećete pogriješiti, bilo da se radi o komadu odjeće, obuće, predmetu za vaš dom ili jednostavno nekoj sitnici (ne)potrebnoj u životu. Kako je zelena boja prirode, simbolizira rast, razvoj, napredak, sklad i plodnost. Često se koristi i za liječenje, jer smiruje najviše u odnosu na druge boje. Zelena simbolizira sigurnost i trajnost, a poznato je da u saobraćaju zeleni pješak znači „prolaz“. I u farmaciji i medicini, zelena se koristi da pojača sigurnost, naročito kod reklamiranja farmaceutskih lijekova, sredstava i pomagala. Stoga je nazivaju i boja zdravlja koja ima ljekovitu moć, jer se zelenom bojom i njenim nijansama pokušavaju liječiti umor nerava i nervnog sistema, stres i histerija i njome se poboljšava vid.Najprihvatljivija je ljudskom oku. Zelena nije primarna boja u sastavu boja, nego nastaje miješanjem žute i plave boje. Spada u tzv. „hladne boje“.


Sve nijanse zelene su jednako lijepe i odlično se uklapaju u skoro sve prilike. Zelena boja šume, poznatija u modnom svijetu kao „forest green“ nijansa zelene je tamnija boja, te se kao takva uklapa u sva godišnja doba. Boje s kojima ova nijansa ide su boja vina, crna, boja bundeve i druge narandžaste nijanse. Zelena je boja koju su tradicionalno nosili lovci u 19. stoljeću, pa se jedna njena nijansa naziva „hunting green“ ili lovačka zelena. Već u 20. stoljeću, lovci zelenu zamijenjuju sa malsinasto zelenom nijansom, koja tradicionalno simbolizira mir.

U ekonomiji, tamno zelena je povezana sa finansijama, bankarstvom i općenito novcem.

U nauci o grbovima (Heraldika), zelena označava rast i nadu.

Zelena je ekološka boja jer je mnoge kompanije koriste u svojim reklamama za bio proizvode.

Zelena i njena značenja u zemljama svijeta:

  1. Zelena je simbol uskrsnuća i besmrtnosti u drevnom Egiptu (bog Oziris je prikazan sa zelenom kožom). Zelena se koristi za opisivanje nekoga ko je mlad, neiskusan, naivan (po analogiji na nezrelo voće), te je stoga u narodu ostao izraz „još je zelen“ za početnika.

2.U Sjedinjenim Američkim Državama zelena je izraz za novac.

  1. U Irskoj simbolizira vilenjake, borbu dobra nad zlim, i na dan Sv. Patrick-a odnosno 17. Marta ((irski. Lá Fhéile Pádraig, engl. St. Patrick's Day) milioni ljudi nose zeleno, jer su zelena i list djeteline , simboli ovoga praznika.
  2. U Britaniji se smatra da zeleni automobili, vjenčanice, i teatarski kostimi nose nesreću zbog praznovjerja.
  3. U keltskoj tradiciji, zelena se izbjegava u odjeći zbog povezanosti s praznovjerjem.

Bilo da predstavlja tradicionalne, vjerske, kulturološke i druge osjećaje, sa zelenom bojom i svim njenim nijansama, nećete pogriješiti.

 


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *