fbpx

Dok je za neke on običan, dosadni korov, za bolesne ljude veoma je važan lijek. Kod maslačka su ljekoviti i listovi i korijen. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu. Inače, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja…


Dok je za neke on običan, dosadni korov, za bolesne ljude veoma je važan lijek. Kod maslačka su ljekoviti i listovi i korijen. Pri vađenju korijenja treba voditi računa da se korijen ne isječe da ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.
Inače, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja…

Ljekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina i kalijuma. Listovi su puni vitamina C i željeza. U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i ljekovita salata.

KOMBINUJTE ČAJ I SALATU

Čaj od maslačka deluje kao diuretik jer pomaže pri izbacivanju viška vode iz organizma. Dnevno, i to šest nedelja, treba da pijete po dvije šolje čaja. Njegova djelotvornost biće veća ukoliko, dok ga pijete, bar jednom sedmično pojedete i malo salate od maslačka. Čaj možete da pripremate i tako što ćete pomiješati po kašičicu osušenih listova, cvijetova i sitno isjeckanog korijena. Sve to stavite u posudu, prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta.
Čaj zatim procijedite i zasladite kašičicom meda. Pijte od dvije do tri šoljice čaja dnevno.

NAJBOLJI JE SVjEŽ SOK

Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba.
Može da se napravi i kombinacijom listova i korijena koji se iscijede. Dvije kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mlijeka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri sedmice.

SIRUP JAČA ORGANIZAM

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Priprema se veoma jednostavno. Dvije šoljice cvijetova maslačka prokuhajte u dva litra vode, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smjesu kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Čaj od maslačka

Preko dvije kašičice maslačka sipajte u šolju hladne vode i kuhajte minut – dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procijedite.
Salata od maslačka

Listove maslačka operite, nasjeckajte i stavite u zdjelu. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi limuna.

Koristi konzumiranja maslačka:

• Pomaže kod stomačnih problema
• Djeluje na oboljenja žuči i jetre
• Ublažava svrab, lišaje i osip
• Djeluje kod alergija i čireva
• Pospješuje rad bubrega i želuca
• Snižava nivo lošeg holesterola
• Reguliše neuredan menstrualni ciklus
• Ublažava reumatske tegobe
• Čisti organizam i popravlja krvnu sliku

Izvor: zena.blic.rs
Foto: forum.meta.ua/doznajemo.com/probajovako.blogspot.com

KOMBINUJTE ČAJ I SALATU

Čaj od maslačka deluje kao diuretik jer pomaže pri izbacivanju viška vode iz organizma. Dnevno, i to šest nedelja, treba da pijete po dvije šolje čaja. Njegova djelotvornost biće veća ukoliko, dok ga pijete, bar jednom sedmično pojedete i malo salate od maslačka. Čaj možete da pripremate i tako što ćete pomiješati po kašičicu osušenih listova, cvijetova i sitno isjeckanog korijena. Sve to stavite u posudu, prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta.
Čaj zatim procijedite i zasladite kašičicom meda. Pijte od dvije do tri šoljice čaja dnevno.

NAJBOLJI JE SVijEŽ SOK

Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba.
Može da se napravi i kombinacijom listova i korijena koji se iscijede. Dvije kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mlijeka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri sedmice.

SIRUP JAČA ORGANIZAM

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Priprema se veoma jednostavno. Dvije šoljice cvijetova maslačka prokuhajte u dva litra vode, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smjesu kuhajte na tihoj vatri uz neprestano miješanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Čaj od maslačka

Preko dvije kašičice maslačka sipajte u šolju hladne vode i kuhajte minut – dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procijedite.
Salata od maslačka

Listove maslačka operite, nasjeckajte i stavite u zdjelu. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi limuna.

Koristi konzumiranja maslačka:

• Pomaže kod stomačnih problema
• Djeluje na oboljenja žuči i jetre
• Ublažava svrab, lišaje i osip
• Djeluje kod alergija i čireva
• Pospješuje rad bubrega i želuca
• Snižava nivo lošeg holesterola
• Reguliše neuredan menstrualni ciklus
• Ublažava reumatske tegobe
• Čisti organizam i popravlja krvnu sliku

Izvor: zena.blic.rs
Foto: forum.meta.ua/doznajemo.com/probajovako.blogspot.com


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *