fbpx

Vrlo često se vodimo izrekom „Bolje spriječiti, nego liječiti“, odnosno, u svakom smislu je bolje poduzeti bilo kakvu preventivnu mjeru s ciljem spriječavanja pojave nečega što nam izaziva velike muke.


Još od davnina kako u svrhu prevencije, tako i za liječenje mnogih oboljenja koristio se prirodni poljoprivredni lijek, med, nastao specifičnim radom pčelinjeg društva, te spada u jednu od najzanimljivihih poljoprivrednih grana.

Budući da sadrži mineralne materije, vitamine, enzime i antibaktrijske materije pogodan je za ishranu svih kategorija stanovništva, od najmlađih do najstarijih osoba. Naime, osim što se odlikujem hranjivom i dijetetskom vrijednošću med se još od davnina koristio i u terapeutske svrhe.
Poznato je da je med izvandredan u procesu zarastanja rana, pod uticajem meda pojačava se dovod krvi i limfe do rane. Odnosno, med ima baktericidna i bakteristatična svojstva.

Zbog visoke koncentracije šećera, med u dodiru sa bakterijskom opnom izvlači vodu i automatski je uništava. Važno je spomenuti da se med u kombinaciji sa toplim mlijekom i sokom od limuna uspješno koristi u periodu prehlade, budući da pospješuje znojenje.
Dakle, u njemu su sadržane mnoge koristi. Koristi se kao sredstvo za ispiranje i laksativ; crijeva čisti od nečistoća; može koristiti i kao konzervans, ispitano je da utiće na očuvanje mesa čak 3 mjeseca. Pored toga, opće poznato je da se med koristi kao lijek protiv kašlja, djeluje kao odbrambne sredstvo.

Ženski dio populacije može biti veoma zadovolja sa njim buduči da se može koristiti i kao omekšivač kose, osvježivač i inače pospješuje rast kose. Korištenje meda kao masti za oči izoštrava vid, dok trljanje zuba medom dovodi do njihovog izbjeljivanja, a kad je korišten kao sredstvo za ispiranje usta ojačava desni i otklanja bolesti desni.
Zanimljivo je spomenuti da se med u kombinaciji sa toplom vodom može koristiti za kao lijek za borbu protiv ujeda psa, kao i za balzamovanje mrtvaca. Mazanje prirodnom vrstom meda, preko kose dovodi do izliječenja vaški.

Piše: Amila Kurić za blog.domacin.ba


0 Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *