Hren – ljuta biljka za dizanje imuniteta

Published by armin on

Razlikujemo divlji i vrtni hren. Divlji je sav u lišću i zelenju, i naravno, raste na divlje. Možete ga upotrebljavati kao bilo koje lisnato zeleno povrće. Ima izuzetno tanašan korijenčić kojeg je šteta iskopavati. Divlji hren se najbolje iskorištava tako da se povremeno i iznova bere njegovo lišće. Najukusnije je mlado lišće, dok će starije biti gorko i tvrdo, kao i kod većine drugog divljeg lisnatog povrća. Vrtni hren je kultiviran od divljeg i ima jak, zadebljan korijen. Najčešće kada kažemo hren mislimo upravo na vrtni hren, i to na njegov bijeli, ljuti, aromatičan, zadebljani korijen.

[umetnime]

Hren (Armoracia rusticana) se u našim krajevima jede skoro isključivo preko zime. Za tu svrhu korijen se vadi od jeseni do ranog proljeća. Čest je gost blagdanskih stolova kao pikantan prilog i najčešće ga ne doživljavamo kao ljekovitu biljku. No, upotreba vrtnog hrena u preventivne i ljekovite svrhe je vrlo široka, te je samo pitanje kako ćemo ga primijeniti.

Od njega možemo koristiti doslovno cijelu biljku. Mlado lišće je zanimljiv prilog u proljetnim salatama. Puno je vitamina C, kalija, vitamina B kompleksa i željeza. Kuhane stabljike dio su povrtnih variva. Lijepi bijeli cvijet dobrodošao je u sirovim miksanim sokovima.

[umetnime]

Cijeli hren djeluje izrazito protubakterijski, prirodan je antibiotik, djeluje protukancerogeno. Redovita konzumacija zaista podiže imunitet. Snažan je čistač organizma pa ćemo ga redovito konzumirati ako želimo napraviti detoksikaciju tijela (pogotovo probavnog trakta). Uz to je i diuretik, pa ćemo ga se sjetiti kod tegoba s mjehurom. Za tu svrhu ćemo uzeti octenu tinkturu hrena na način da ćemo jednu jušnu žlicu ove tinkture rastopiti u pola čaše vode i ovako pripravljenu otopinu popiti tri puta dnevno. Tom istom razblaženom octenom tinkturom možemo dermalno tretirati lice s aknama, jer u isto vrijeme djeluje i protuupalno i protubakterijski.

Kod ovoga treba imati na umu da je čisti hren izuzetno iritantan za kožu, te ga treba koristiti oprezno. Ako koristimo oblog od čistog naribanog hrena kožu je potrebno zaštititi tankim slojem ulja ili masti (kantarionovo ulje, nevenova mast), te na nju staviti oblog.

Naribani hren primijenit ćemo kao oblog kod upala sinusa, upale zuba, križobolje, reumatoidnog artritisa, raznih čireva, katara u bronhima i sl.

Kod respiratornih problema uzima se redovito pripravak od jednake količine naribanog hrena i meda. Drugi klasičan pripravak protiv respiratornih tegoba naših krajeva radi se s izdubljenim hrenom (ili u drugoj verziji crnom rotkvom). Priprema se na način da se kroz sredinu hrena njegovom dužinom izdubi rupa i u nju se natrpa do vrha šećer ili med, i pusti preko noći da šećer/med povuče sok hrena koji će iscuriti van. Dobiveni sirup ima snažno protubakterijsko i protuupalno djelovanje na respiratorni sustav.

[umetnime]

Hren čisti krv i jetru, regulira probavu, diže opći imunitet, pa je prava blagodat za zimske dane. Ako ga ne volite, nađite neki recept koji vam je podnošljiv i pokušajte ga uvrstiti u redovitu prehranu. Možda nariban i pomiješan s kiselim vrhnjem, pomiješan s naribanom jabukom ili pošećeren i preliven s nekim finim octom. Ova kombinacija navodno jako dobro paše uz francusku salatu, pa eto ideje kako da ga prošvercate na jelovnik. I dok ga jedete, ne zaboravite koliko je zdrav. Stisnite zube, obrišite suzu od njegove jačine i hrabro!

 

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut


0 Comments

Maid Đelilović via Facebook · May 7, 2015 at 9:49 pm

Ekstra tekst…

Amar Šobe Bešlija via Facebook · May 7, 2015 at 9:49 pm

Dobar tekst 🙂

dizač tegoba · May 7, 2015 at 10:04 pm

Sve je za 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Domacinski blog
%d bloggers like this: