Koristite javorov sirup u ovim zimskim mjesecima

Javorov sirup je potpuno prirodni proizvod koji u pravilu ne sadrži nikakve dodatke (konzervanse) i može se dugo čuvati. Upravo zbog toga vrlo je cijenjen kao namirnica (sladilo), aroma i industrijska sirovina (bomboni, pločice, kolači).

Slabije je poznat izvan granica Sjeverne Amerike, sirup koji se dobiva iz javorove kore jedan je od najukusnijih zaslađivača na svijetu. Javorov sirup je  slatki, tamni biljni sok, koji se sakuplja u kasnu zimu i rano proljeće, kada drveće javora obiluje njime. Nakon sabiranja, sok se termički obrađuje tako da voda ispari i krajnji prodult je koncentrirani sirup.

Tradicija njegovog sakupljanja potječe od američkih domorodaca, a preuzeli su je američki doseljenici.

Najveći udio na tržištu drži Kanada, čiji se sirup smatra najkvalitetnijim te njihovim nacionalnim blagom.Javorov sirup je više od samog zaslađivača, jer obiluje mineralima i antioksidansima koji ga čine posebno zdravom namirnicom.Javorov sirup je visoko nutritivna namirnica.

Bogat je mineralima – porcija od 60 mililitara javorovog sirupa sadrži:

  • 100 % dnevnih potreba za manganom
  • 37 % za riboflavinom
  • 18 % za cinkom
  • 7 % za magnezijem
  • 5 % za kalcijem i kalijem

Može sadržavati više antioksidansa od mnogih drugih namirnica koje se smatraju posebno bogate njima.

Glatke je teksture i jantarne boje, i specifičnim slatkim okusom podsjeća na karamelu.

Ako koristite prirodne zaslađivač, onda je javorov sirup jedna od najboljih i najzdravijih varijanti.

U usporedbi sa šećerom ili umjetnim zaslađivačima, koji nemaju nutritivne vrijednosti i čine štetu organizmu, javorov sirup je prava riznica nutrijenata koja pomaže u prevenciji mnogih bolesti.

4 beneficije javorovog sirupa:

  1. Odlična zamjena za bijeli, rafinirani šećer i umjetna sladila
  2. Pomaže kod Alzheimerove bolesti
  3. Bogate je vitaminima, zinkom i manganom
  4. Obiluje antioksidantivnim spojevima polifenolimakoji imaju brojna ljekovita svojstva

Prijedlog za užinu/laganu večeru:

Uzmite nekoliko banana koje duže stoje i isijecite ih na kolutove. Polijte javorovim sirupom, pospite cimetom i lagana večera je gotova.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *