Jučer smo pisali o pekmezu od krušaka, danas govorimo o samoj kruški. Tradicionalna medicina davno je prepoznala ljekovita svojstva kruške. Prije nego nešto kažemo o tome želimo skrenuti pažnju da se kruške ne smije jesti na prazan stomak ili nakon mesa i teških jela. Pogotovo se nakon kruške ne smije piti voda, jer može izazvati proljev. S druge strane, ukoliko patite od opstipacije (zatvora) kruške su izvrsno rješenje za ovaj problem. Svježe kruške i kompot od krušaka doprinose čišćenju crijeva. Zasluga je to pektina, koji se nalazi u kruškama, ponaša se kao diuretik i ima blagu laksativnu aktivnost. Pektin u kruškama pomaže smanjenju nivoa holesterola, naročito ukoliko se jedu svježe neoguljene kruške, s tankom i mekom korom.

[umetnime]

Hrana za dojenčad

Mnogi liječnici preporučuju da kruške budu jedan od prvih plodova kojima treba hraniti bebu. Iako ove tvrdnje nisu naučno dokazane, niko ne dovodi u pitanje činjenicu da se kašice od krušaka lako probavljaju, pa se zato daju bebama od najranije dobi. Još jedan od razloga zbog kojeg treba forsirati kašice od krušaka je što ovo voće veoma rijetko izaziva alergije.

 

Usporava starenje

Najmanje tri obroka voća dnevno za 36% snižavaju rizik od pojave makularne degeneracije koja se javlja starenjem. Podaci objavljeni u Archives of Ophthalmology pokazuju da se za ova ljekovita svojstva treba zahvaliti antioksidantima, vitaminima A, C i E, koji se nalaze u kruškama.

 

Smanjuje rizik od  moždanog udara

Antioksidans glutation koji se nalazi u kruškama pozitivno djeluje na snižavanje pritiska, a umanjuje i rizik od pojave moždanog udara. Još jedan antioksidans iz krušaka – kvercetin pomaže u prevenciji raka i arterijskih oštećenja koja mogu dovesti do bolesti srca.

 

Štiti  od dijabetesa

Kruške su zaradile posebno priznanje za smanjenje rizika od pojave dijatesa tipa 2. Istraživači su utvrdili da određene vrste flavonoida u hrani mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, a od posebnog interesa u ovom području su tri skupine flavonoida (flavonoli, flavan-3-oli i antocijana), koji se nalaze upravo u kruškama. Međutim, nova analiza Nurses ‘Health Study pokazala je da kombinacija jabuke i kruške ima najbolji učinak na smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Dijabetičarima se savjetuje da redovno uzimaju sok od svježih krušaka 30 minuta prije jela.
Liječi prostatitis

U tradicionalnoj medicini kruške se hiljadama godina koriste za liječenje prostatitisa, koji je je jedna od najčešćih uroloških dijagnoza muškaraca mladjih od 50 godina. Čaj od lista kruške utiče na izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega i olakšava eliminaciju bakterija iz mokraćnih puteva, a djeluje i na upalu zglobova.

 

Poboljšava rad srca

Zbog visokog udjela kalija i natrija kruške podstiču izlučivanje tečnosti i snižavanje krvnog pritiska, poboljšavaju rad srca, prenošenje nervnih impulsa i rad mišića. Osim kalija i natrija, kruške sadrže i dosta folne kiseline, što pomaže u sprječavanju pojave artritisa i reume, te je neophodna za dobar neuro-mišićni rad.

 

Otklanjaju umor

Preporučljivo je jesti kruške kod umora, vrtoglavice, lupanja srca, kod gubitka apetita i imuniteta. Ako ste anemični svaki dan pojedite dvije velike kruške za ručak kao desert. U ovom slučaju kruške se jedu oguljene, dok se pulpa treba pomiješati s dvije kašike meda.

 

Smanjuje kašalj i liječi bronhitis

Kruške i esencije suhih krušaka pomažu kod kašlja i groznice. Kuhana i pečena kruška se koristi za liječenje bronhitisa i plućne tuberkuloze.

 

Snižava temperaturu

Stoljećima se  kruške koriste za snižavanje  temperature.  Velika čaša svježe iscijeđenog soka od kruške će doprinijeti neposrednom osjećaju hlađenja.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.