Najjednostavniji recept za najukusnije oblatnice

Published by armin on

Smjestite se udobno jer je Domaćin pripremio za vas najjednostavniji recept za najukusnije
oblatnice. Recept je spoj jednostavnog, efikasnog i naravno, pristupačnog. Za najukusnije
oblatnice potrebno je samo 5 sastojaka. U kuhinji se nećete dugo zadržati, a svako ko proba
oblatnice po ovom receptu sigurno će tražiti još!

Potrebno vam je sljedeće:
– 500 grama bijelog kristalnog šećera
– 200 grama čokolade za kuhanje
– 7 komada jaja
– 1 margarin
– Kore za oblatnu
Idemo korak po korak do najukusnijih oblatnica

Najprije pripremite jednu dublju šerpu, stavite je na platu za kuhanje i u nju ubacite šećer i
jaja. Upalite na najjače i počnite miješati jaja i šećer. Potrebno je konstantno miješati dok se u
potpunosti jaja i šećer ne sjedine. Pored toga miješanjem ćete izbjeći kristaliziranje i
lijepljenje šećera.
Kada se smjesa u potpunosti sjedinila i kada počnu mjehurići da se pojavljuju, sklonite šerpu
sa plate, dodajte isjeckanu čokoladu i margarin koji ste prethodno isjekli na manje komade.
Postepeno dodajte čokoladu i margarin uz miješanje.
Vratite šerpu na izvor toplote koji je sada smanjen za pola. (Ako je najjače 6, stavite jačinu na
3). Nastavite miješati dok se svi sastojci ne sjedine. Sada vratite toplotu na najjače i nastavite
miješati dok ne počne smjesa da vrije, dakle dok ne uočite balončiće. Kada smjesa počne da
lagano ključa, sklonite šerpu sa izvora toplote.
Na ravnu površinu stavite jednu koru oblatne i premažite je smjesom dok je vruća. Kada ste to
učinili poklopite je sa drugom korom tako da je uvijek strana sa šarama i udubinama na
oblatni okrenuta prema gore. I tako nastavite da premazujete kore i redate jedna na drugu dok
ne dođete do posljednje oblatne. Posljednja kora se ne premazuje filom.
Posljednju oblatnu treba malo jače pritisnite. Zamotajte je u foliju i ostavite na sobnoj
temperaturi. Na oblatnu je potrebno staviti nešto što je teško (bilo šta iz kuće može poslužiti,
2 velike flaše napunjene vodom, šerpa ili šta god vam je pod rukom). Oblatnu nakon pola sata
ubacite u frižider da se fil dobro stvrdne. Optimalno je držati je preko noći u frižideru,
međutim za 2 sata u frižideru može biti spremna za posluživanje. Nakon što se oblatna
ohladila, spremna je za sjeckanje, naravno po vašem izboru. Na „baklavice“, trokutiće ili
kockice, mašti na volju.

Ako želite da oblatnice imaju dodatno čokoladno iskustvo, istopite 200 grama čokolade po
vašem izboru. Najbolja kombinacija je 100 grama čokolade za kuhanje i 100 grama mliječne
čokolade. Za dodatni šmek u istopljenu čokoladu dodajte malo vrhnja za šlag iz tetrapaka i
izmješajte dobro. Prelijte zadnji sloj oblatne i ostavite je još neki period u frižideru dok se
dobro ne stegne.
Napravite oblatnice i počastite sebe i svoje najbliže!

Domacinski blog
%d bloggers like this: