Pire od graha

Grah obiluje gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, sadrži lecitin, te minerale N, K, Ca, Fe, Mg, Ph, Zn i Na, a snižava i holesrterol i trigliceride u krvi. Na današnjem meniju – pire od graha. … Read More >Pire od graha

Grah obiluje gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, sadrži lecitin, te minerale N, K, Ca, Fe, Mg, Ph, Zn i Na, a snižava i holesrterol i trigliceride u krvi. Na današnjem meniju – pire od graha.

Sastojci:

500 gr. graha
Dvije glavice crvenog luka
Malo celera i peršuna
Suhi začini i so

Priprema:

Operite grah te ga stavite da se kuha. Kad provri, ocijedite prvu vodu. Ponovo ga prelijte toplom vodom, dodajte dvije glavice isjeckanog crvenog luka, kašičicu začina i pola vezice celera. Kad bude dobro kuhan skinite ga sa šporeta, ocIjedite i propasirajte.
Napravite zapršku i dodajte propasirani grah. Posolite ga. Dodajte mu vezicu sitno isjeckanog peršunovog lista, nalijte jednu šolju vode u kojoj se kuhao i ostavite da se prokuha sa zaprškom na laganoj vatri.

Izvor: bosanskikuhar.ba
Foto: gorila.jutarnji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *