Sočni čokoladni raspucanci

Published by armin on

Jednom kada se okušate u pravljenju ove poslastice, naprosto nema nazad. Domaćin je
pripremio za vas recept za izradu ukusnih čokoladnih raspucanaca. Miris čokolade će se
protegnuti kroz čitavu kuću, a niko im neće moći odoljeti!


Od sastojaka je potrebno:
– Jedno jaje
– Jedna šolja ulja (velika šolja za čaj)
– Jedna šolja šećera
– Tri čaše brašina
– Jedno pakovanje vanilin šećera
– Jedno pakovanje praška za pecivo
– 150 grama margarina
– Četri supene kašike kakaa
Za agdu :
– Čaša vode
– Čaša šećera

U dublju plastičnu posudu pomiješajte jaje, ulje, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo,
margarin i kakao. Sve sastojke sem brašina. Margarin je potrebno omekšati, ali ne smije biti
totalno istoplje. Ostavite ga da se malo smekša na sobnoj temeraturi prije početka pravljenja
smjese.
Kada ste sve sjedinili počnite polahko da dodajete brašino. Lagano miješajte dok se smjesa u
potpuno ne sjedini i bude bez ikakvih grudvica.
Upalite rernu na 180 stepeni celzijusa da se zagrije.
Uzmite jedan veći pleh i stavite papir za pečene. Uzimajte u šaku smjesu za raspucance i
oblikujte kuglice jednake veličine. U pleh redajte kuglice sa malo prostora između njih, jer
tokom pečenja narastu.
Od ove smjese dobit ćete 20 raspucanaca.
Kada ste poredali kuglice u pleh i kada je rerna zagrijana, ubacite pleh u rernu. Pleh treba da
bude na sredini rerne tako da se raspucanci ispeku sa svih strana. Po mogućnosti upalite da
struji zrak kroz rernu tokom pečenja, ako za to postoji opcija. Potebno je 20 minuta da se
ispeku.

Dok se raspucanci peku, u manju šerpu pripremite agdu tako što ćete izručiti čašu vode i čašu
šećera te pomiješati dok se šećer ne rastopi. Šerpu stavite na ringlu i upalite na najjače.
Miješajte dok agda ne krene da vrije, kada agda počne da vrije sklonite šerpu sa ringle i
izgasite je. Agdu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Nakon 20 minuta izvadite pleh iz rene i ostavite ga na ravnu površinu 60 minuta da se
raspucanci ohlade. Ne vadite raspucance iz pleha odmah i ne dirajte ih da se ne bi počeli
raspadati.

Nakon što su raspucanci ohlađeni vadite jedan po jedan iz pleha. Uzmite jedan raspucanac i
ubacite ga u agdu tako da sa svake strane bude umočen u agdu. Kada vidite da je totalno
prekriven agdom izvadite ga i stavite ga u tanjir. Tako uradite sa svakim raspucancem.
Redajte ih u ravnu posudu ili tanjir.
I to je to!
Poslušite ih u tanjir, zgrabite viljuškicu i uživajte u spoju sočnog i čokoladnog.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Domacinski blog
%d bloggers like this: