Da biste sami napravili deterdžent za pranje veša neophodno vam je minimalno materijalnog ulaganja i vremena. Za nekih 10-ak minuta i samo 1 KM, dobićete odlično sredstvo za pranje veša koje dobro pere. Veš čini mekanim, ne zahtijeva posebno ispiranje, ne iritira kožu, ne zagađuje okolinu… Da li je potrebno više?

Odvojite malo vremena i napravite ovo jeftino i efikasno sredstvo.

Za domaći deterdžent za pranje veša neophodno je sljedeće:

Marseillski sapun – 1 kom.   Ako ne uspijete naći ovaj sapun, onda ga možete zamijeniti bilo kojim drugim sapunom napravljenim na biljnoj bazi

3 litra vruće vode (voda ne treba da prokuha, nego da se ugrije kako bi bila vruća i kako bi se u nju lako pomiješao sapun koji je prethodno nariban)

Ova smjesa se miješa sve dok se ne izjednači i dok se sapun potpuno ne istopi. Kada se istopi, doda se:

1 velika kašika sode bikarbone, koja se isto tako miješa dok se ne istopi.

Kada se malo ohladi, ali ne i potpuno, topla smjesa se sipa u plastičnu posudu, jer se u bilo kojem drugom materijalu stvrdne i ne može se upotrebljavati. Neophodno je da je posuda veća kako bi se deterdžent mogao miješati (mućkati). Nakon ovoga posuda sa tečnim deterdžentom se ostavi na hladno mjesto kako bi se potpuno ohladio. Kada se ohladi u njega se doda  20 – 30 kapi eteričnog ulja, koje birate po sopstvenoj želji (npr. ulje od čajevca koje smekšava veš i ima antiseptičko dejstvo, te je veoma preporučljivo za osjetljivu kožu, kao i kožu beba).

Može biti i omekšivač

Ovaj deterdžent odlično pere, a ako želite dodatno da smekšate veš možete da dodate još jednu kašiku sirćeta, ali u procesu ispiranja, jer sirće umanjuje djelovanje sode bikarbone i sapuna, jer su oni lužnati.

Na ovaj način za 6 mjeseci u prosjeku ćete uštedjeti za 100-150 KM, a pritom ćete podjednako imati čist veš koji miriše i koji je mekan. Uz to se priključujete i prirodi i onima koji je čuvaju.

Preporučujemo da posjetite i www.mapakulture.org


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.