Holesterol je nephodan sastavni deo organizma, potreban za normalno funkcionisanje svake ćelije. Strukturni je element svih ćelijskih i intraćelijskih membrana, a u određenim organima ima i posebne, specifične uloge kao što su: sinteza holnih kiselina u hepatocitima, sinteza steroidnih hormona u kori nadbubrežnih i polnih žlezda, transport liposolubilnih vitamina (A, D, E i K).

Porijeklo holesterola u organizmu je dvojako (endogeno i egzogeno). Većina ćelija raspolaže mogućnošću da ga sama sintetiše, a drugi njegov izvor je hrana kojom se unosi. Ustanovljeno je da oko 2/3 holesterola nastaje sintezom u organizmu (kod odrasle osobe oko 800-900 mg na dan), a svega 1/3 se unosi hranom. S obzirom na sposobnost organizma da ga stvara u velikim količinama, dovoljno je da se hranom unese oko 150-300 mg na dan.

Najveći dio holesterola nastaje u jetri, a do njegove sinteze može doći i u sluzokoži creva i nadbubrežnim žlijezdama. Odatle se putem krvotoka transportuje do ćelija organizma.

Peršun sadrži dvije grupe jedinstvenih sastojaka: aromatična ulja zbog kojih tako snažno miriše i flavonoide koji zajednički eliminišu toksine iz tijela! Peršun, takođe, stimuliše cirkulaciju krvi, a uz dodatak limunovog soka dobićete djelotvoran napitak koji obara holesterol takvom brzinom da su mnogi pacijenti šokirali ljekare napretkom.

Sastojci:

– 1,5 l vode
– 3 vezice peršuna srednje veličine
– 1 kg limuna
– malo sode bikarbone

Priprema:

Oribajte limunove sodom bikarbonom i ostavite ih u hladnoj vodi oko pola sata.

Prokuhajte litar i po vode, ostavite da se ohladi pa nasjeckajte limun i peršun i izmješajte s vodom. Ostavite u poklopljenom sudu u frižideru 24 sata pa sve izmješajte u mikseru. Čuvajte na hladnom i konzumirajte oko 100 ml dnevno i smanjite holesterol.

Izvor: kolacijednostavni.blogspot.com/lisa

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!


3 Comments

Ultra laka dijeta - izgubite 10 kg u 7 dana! - domacin.ba · 21. Jula 2021. at 14:33

[…] čega su jabuke efikasne za mršavljenje? Reč je o voću koje sadrži sastojke koji regulišu nivo holesterola i šećera u krvi, a ujedno stvara osećaj sitosti, smanjuje apetit i reguliše probavu. Ovo voće osim što ubrzava […]

Grupe lijekova o kojima posebno trebate povesti računa - domacin.ba · 15. Septembra 2021. at 13:35

[…] Lescol, Mevacor, Pravachol, Crestor, Zocor su lijekovi koji se koriste za sniženje nivoa kolesterola u krvi. Ove pilule također smanjuju i njegov nivo u mozgu. To opet dovodi do oštećenja nervnog sistema. […]

Znaš li kako se priprema tradicionalno jelo - pura? - domacin.ba · 17. Septembra 2021. at 11:30

[…] debelog crijeva i tako djeluje antioksidantno na cjelokupan organizam. Tako utiče i na manjenje holesterola i samim ti utiče pozitivno na srčano i cirkularno zdravlje […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.