Znanstvenici su otkrili da je toplo i vlažno okruženje u perilici idealno za rast gljivica, uključujući Exophialu, Rhodotorulu i Candidu parapsilosis, sojeve koji mogu biti štetni za ljude.

[umetnime]

U studiji, objavljenoj u časopisu Medical Mycology, na ove gljivice su testirane perilice posuđa diljem svijeta, a 62 posto njih sadržavalo je tražene sojeve.

Udahnu li se, ove gljivice mogu kolonizirati pluća i uzrokovati infekcije koje se teško liječe.

Istraživači su otkrili da su gumeni dijelovi na vratima stroja za pranje posuđa idealno plodno tlo za gljivice i sojeve kao što je Exophiala.

[umetnime]

Ljudi koji uzimaju antibiotike, oni sa slabim imunološkim sustavom, dijabetičari i oboljeli od cistične fibroze u većoj su opasnosti od infekcije pluća i kože uzrokovane gljivicama.

Što učiniti kako bi se smanjio broj gljivica u mašini za suđe?

Soda bikarbona, ocat i izbjeljivač mogu vam pomoći da se riješite gljivica. Jednom mjesečno trebali biste izvaditi sve dijelove stroja koji nisu fiksno pričvršćeni, sve dobro oprati i isprati toplom vodom. Izbrisati i pustiti da se osuše.

Zatim treba izmiješati pola šalice octa s dvjema šalicama tople vode, te tom smjesom izribati unutrašnjost perilice, pogotovo vrata.

[umetnime]

Nakon toga uzmite malu staklenu zdjelu punu octa i stavite je na gornju policu i uključite mašinu. Kad je ovaj proces gotov, šalicu sode bikarbone stavite na dno perilice i opet uključite program.

Prije ponovnog korištenja još jednom treba pokrenuti prazan stroj za pranje posuđa koristeći uobičajenu tabletu za mašinu.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.