Proljeće je pravo vrijeme da iskoristite bogatu ponudu svježeg povrća. Rapsodija boja i okusa na tanjuru malo će koga ostaviti ravnodušnim. Proljetna salata sa tikvicama se može poslužiti kao lagani obrok ili prilog glavnom jelu. Kako rastu temperature tako se smanjuje želja za kuhanjem i provođenjem vremenau kuhinji. Proljetna salata sa domaćim tikvicama je vrlo ukusan i lagan obrok, gotov za samo 10 minuta! Odluku što ćete s viškom slobodnog vremena prepuštamo vama. 

Proljetna salata sa tikvicama

Sastojci

  • 100 g cherry rajčica
  • 80 g korijena celera
  • 1-3 žlice limunova soka
  • 100 g rotkvica
  • 50 g mladog luka (bijeli dio)
  • 500 g tikvica
  • sol
  • 50 ml bučinog ulja
  • 1-2 žličice Vegete

Priprema

Cherry rajčice narežite na četvrtine. Oguljeni korijen celera naribajte i pokapajte limunovim sokom. Rotkvice narežite na tanje ploške, a mladi luk na rezance. Ovako pripremljeno povrće stavite u porculansku zdjelu. Tikvice naribajte, malo posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Ocijedite ih i dodajte pripremljenom povrću u zdjeli. Prelijte bučinim uljem, pospite Vegetom, pokapajte s još malo limunova soka i sve lagano izmiješajte. Po salati rasporedite kupčiće svježeg kravljeg sira i pospite popečenim sezamom.

Posluživanje

Salatu poslužite kao malo jelo ili hladno predjelo.

Savjet

Korijen celera i tikvice naribajte na sitniji dio ribeža.

Preporuka: posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.