Kada se vrijeme mjenja, našem organizmu je obično potrebno vrijeme da se prilagodi jer vremenske promjene mogu biti prilično stresne pa je osjećaj umora, ali i osjećaj da nam nedostaje energija sasvim normalan ali i neprijatan.

Sigurno ste naletili na neki članak o tome šta treba jesti i piti kako bi se organizam što prije prilagodio novonastalim vremenskim prilikama, ali pored toga, postoje oni mali trikovi koji vam mogu pomoći da se brže prilagodite a koje možete primenjivati kad god ste pod stresom, napeti i kada osjećate da vam je potrebno da se regenerišete.

[umetnime]

Probajte, potpuno su besplatni.

Pokušajte da se odmorite vikendom, ne radite ništa na silu zato što vas čeka nova radna nedjelja puna obaveza. Isključite budilnike, spavajte kad vam se spava, jedite onda kada ste gladni a ne kada je vrijeme jelu, jednostavno ne gledajte na sat i budite pomalo lijeni. Ljenost je ružna osobina ali ponekad je dozvoljena.

Budite u kontaktu s prirodom, prošetajte nekim parkom ili pored rijeke. Sjedite na klupu, zažmirite, slušajte šta se dešava oko vas, ptice, djecu, ljude. Zatvorite oči i opustite se. Praktikujte šetnju svakodnevno, ako nemate vremena, bar pri povratku s posla.

[umetnime]

Onima koji se ne bave nekom fizičkom aktivnošću zvuči sasvim nevjerovatno da fizička aktivnost otklanja umor, posebno onaj mentalni.

Budite aktivni. Šetajte, trčite, vežbajte, nabolje ujutro, prije posla, bar tri puta nedjeljno.

 

Sigurno ste primjetili da većina ljudi hoda sa slušalicama u ušima pa ništa ne smeta da isto uradite i vi.Slušajte muziku, ujutro kad ustanete, do posla, kad god imate pauzu, kod kuće, kada se vratite. Zaigrajte! Uz brzi ili spori ritam, svejedno, ples ima terapeutsko dejstvo, opušta i otklanja osjećaj umora.

[umetnime]

 

Odvojite vrijeme za svoje male ljubavi i strasti. Čitajte, ako volite da kuhate, kuhajte, posvetite se cvijeću, pišite, pletite, ako volite da vodite duge telefonske razgovore, odvojite vrijeme i za to. Svakoga dana odvojite vrijeme za ono što volite.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.