Očuvanje tradicije i običaja određenih područja u dijelovima Bosne i Hercegovine postaje sastavni dio zanimanja sve većeg broja lokalnih stanovnika različitih profila. Sa željom da tradiciju i običaje prikažu drugima i očuvane ljepote lokalne sredine podjele sa što većim brojem posjetilaca, brojni entuzijasti svojim primjerom doprinose razvoju seoskog turizma u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini svakodnevno raste broj zanimljivih i nepoznatih destinacija u seoskim sredinama na obroncima prekrasnih planina, u nizinama i poljima, u kojima se živi na tradicionalan način, čuvaju običaji i njeguju prirodne ljepote i svevremene i neprolazne vrijednosti. U takvim područjima Bosne i Hercegovine žive ljudi otvorena srca i široke duše, koji rado dočekuju goste.

Iako nedovoljno brzo i ne sa željenim efektima, seoski turizam u Bosni i Hercegovini postaje prepoznatljiva turistička djelatnost koja ostvaruje sve veće prihode pojedincima, lokalnim zajednicama i Federaciji Bosne i Hercegovine.

U seoskom turizmu Bosne i Hercegovine se ističu lokaliteti jedinstvenog ambijenta, sadržaja i ponude, kao što je Etno selo u Bijeljini, koje je postalo turistička znamenitost sjeveroistočne Bosne i turistička destinacija koju godišnje posjećuje blizu 800.000 gostiju iz cijele Evrope i okruženja, kako bi se bar nakratko opustili od svakodnevne užurbanosti gradske vreve, ali i uživali u prekrasnim, očuvanim i obnovljenim blagodetima sela, starine i autentične prošlosti. Mjesto za odmor i opuštanje u seoskom ambijentu odnedavno nudi Etno  selo na Bijambarama, neposredno uz magistralni put Sarajevo – Tuzla. Uz seosku idilu, planinsku tišinu, prirodni ambijent, u neposrednoj blizini ovog bisera turističke ponude su neopisive i jedinstvene ljepote izletišta i pećina Bijambare – mjesta koje rado posjećuje hiljade izletnika i ljubitelja odmora u prirodi iz Sarajeva, ali takođe iz sjeveroistočne i centralne BiH.

Očuvanje prirodnog ambijenta hercegovačkog sela, u izvornom ambijentu nudi Etno selo Međugorje, udaljeno svega nekoliko kilometara od poznatog svetišta Međugorje, na tromeđi Čitluka, Međugorja i Ljubuškog. Etno selo je otvorilo je svoja vrata posjetiocima iz cijeloga svijeta 2008. godine i predstavlja idealno mjesto za očuvanje kulturnih i moralnih vrijednosti običaja ovog kraja. Seoski turizam i Etno sela u Bosni i Hercegovini su bezvremenska kategorija, mjesta na kojima se, van sadašnjeg vremena – zaboravlja užurbanost svakodnevnice. To su mjesta na kojima se posjetioci vraćaju naslijeđu, čudeći se jednostavnosti i jedinstvenosti nekadašnjeg, starinskog načina života. To su čudesna mjesta Bosne i Hercegovine u kojima se okrepljuje tijelo i odmara duh…


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.