Zato što drvo može da živi decenijama, u nekim slučajevima čak i vjekovima, jako je važno da posadite drvo na pravu lokaciju. Kada je riječ o drveću, odluka u žurbi može voditi ka tome da žalite zbog te odluke cijeli život. Mnogo drveće raste sve ljepše i ljepše iz generacije u generaciju. Drugo drveće opet ima potencijal da pravi probleme decenijama uz otpadanje plodova ili ljepljivosti. Upravo iz tog razloga, uzmite malo vremena i dobro razmislite kako biste izabrali najbolje drvo za vaše dvorište, drvo koje nudi najbolju kombinaciju kvaliteta u kojima ćete uživati iz godine u godinu. Svo selekciju započnite pitanjem : Zašto želim drvo? Zbog hlada? Privatnosti koju krošnja može da pruži? Nešto što će izgledati lepo? Ili možda da blokirate pogled na komšijsko divno uređeno dvorište?

[umetnime]

Takođe na vaš izbor može da utiče i brzina rasta drveta. Drveće koje sporije raste, duže živi. Ukoliko je bitno da napravite hladovinu ili da drvo procvjeta vrlo brzo onda izaberite drvo koje brzo raste. Obično je drveće koje brzo raste manjeg rasta i ima meko stablo i ne živi toliko dugo kao drveće sa tvrdim stablom koje sporo raste. Izaberite drvo po veličini u odnosu na okruženje gdje ćete posaditi drvo. Za manje kuće i manja dvorišta izaberite drvo manjeg rasta ili srednje veličine. na bilo kom mjestu, posadite manje drveće blizu kuće,a veće drveće malo dalje u dvorištu ili uz ogradu.

Drveće i žbunje su ili listopadne ili zimzelene biljke. Listpadne biljke ostaju bez lišća i gole su tokom zime iako lišće na takvom drveću obično biva najljpeše i u najljepšim bojama upravo prije opadanja na jesen. Zimzmeleno drveće i žbunje zadržavaju svoju krošnju tokom cijele godine.

Svako drvo koje se uzgaja zahtjeva odgovarajuće tlo, kao i određene uslove koji su od ključne važnosti za njihov opstanak u dvorištu. Neki zahtjevaju vlažno zmeljište bogato mineralima, dok neko drvo više voli tvrdo i suvlje tlo.

Svako drvo ima svoje obilježje. Neke vrste drveća imaju trnje što je nepraktično i neodgovarajuće za dvorište sa djecom. Sa druge strane , neke vrste su obrasle u korovu. Neke vrste su vrlo neuredne i vrlo nepraktične za održavanje zbog brloga koje prave. Uzmite u obzir da drvo ima i korjenje koje kasnije može da stvara probleme u podizanju asfalta, probleme sa instalacijom, itd, pa imajte sve to na umu prilikom izbora drveta koje ćete posaditi u svom dvorištu i mjesta u dvorištu gdje ćete ga posaditi jer kako godine prolaze drvo je sve veće i veće i morate biti u korak sa izazovima koje vam vaše drvo može priuštiti ukoliko na vrijeme niste bili dovoljno informisani. Sa druge strane, ukoliko izabrete dobro mjesto gde ćete posaditi drvo neke od eventualnih mana se mogu prevideti i možete uživati u blagodetima koje vam drvo pruža.

Malo drvo nije uvijek po pravilu mlado drvo. Zavisi od vrste drveta, ali i uslova koje drvo ima. Možda vaše drvo ne napreduje i ne raste kako bi trebalo jer mu ne odgovaraju uslovi zemljišta gdje ste ga posadili, pa imajte i to na umu kada razmišljate šta posaditi i kada pomislite da je svejedno jer je drvo samo drvo.

Neko drveće je tolerantnije na tipične gradske uslove kao što su zagađivači u vazduhu od automobila i fabrika, noćnog osvejetljenja, itd, itd. Obično gradsko drveće ima kraći životni vek od iste vrste drveća koje raste u manje urbanim, a samim tim i manje zagađenim sredinama.

Sve to imajte u vidu, ali ne bojte se : nije to toliko obiman posao koji zahtjeva veliko mozganje. Pitajte stručnjaka i vrlo lako ćete imati drvo koje odgovara vama, vašim potrebama, očekivanjima, ali i koje odgovara tlu na kome se nalazi vaš dom koji želite da ukrasite novom biljkom koja će vas radovati godinama i decenijama.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.