Šećer

Počnimo od šećera. Bez obzira na to da li je u pitanju bijeli ili žuti, kristal, u prahu ili u kockama, šećer je namirnica koja se nikada ne kvari. U čemu je tajna? Šećer je “neprijateljsko” okruženje za bakterije koje u njemu ne mogu da žive i da se razmnožavaju. Jedino o čemu treba da vodite računa je da ga čuvate na suhom mjestu i u dobro zatvorenoj posudi.

Ekstrakt vanile

Ekstrakt vanile također ima neograničen rok upotrebe. Ako u kuhinji imate malu flašicu sa ekstraktom vanile, jer se ni sami ne sjećate kada ste je zadnji put koristili, slobodno je upotrijebite. Važno je samo da flašica bude dobro zatvorena i da stoji na suhom i tamnom mjestu da bi kvalitet bio nepromijenjen što duže.

Riža

Rižu također možete da koristite dok je ne potrošite. Naime, rok trajanja ima samo smeđa riža jer sadrži više ulja, tako da može da se pokvari. Ipak, ako je čuvate u frižideru, tako ćete produžiti i njen rok trajanja. Sve ostale vrste riže imaju neograničeno trajanje, ali ih morate čuvati u dobro zatvorenim teglama ili kesama.

Kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob koji se često koristi kao dodatak za pravljenje umaka za različita jela ili krema i filova za kolače takođe nema rok trajanja. Samo ga morate čuvati na suhom i hladnom mjestu, a najbolje u tegli koju ćete poslije svake upotrebe dobro zatvoriti.

Med

Med, bez obzira na to da li ga stavljate u čaj, ili ga jedete za doručak, ima neograničeno trajanje. Može da se kristališe, ili da malo promijeni boju, ali sigurno se neće pokvariti jer ova namirnica ima izraženo antibiotsko delovanje. Med čuvajte na hladnom, a ako se kristališe, teglu stavite u toplu (ne vrelu) vodu i miješajte dok se ne vrati u prvobitno stanje. Bez brige, ništa vam neće biti ni ako koristite med koji se kristalisao, jer i u tom stanju sva njegova hranljiva i ljekovita svojstva ostaju nepromijenjena.

So

Najgore što može da se desi je da se “skameni”. Da ne bi došlo do toga, čuvajte je na suhom, tamnom mjestu i možete je koristiti sve dok je ne potrošite.

Javorov sirup

Javorov sirup je još jedna od namirnica bez roka trajanja, ali ga morate držati u frižideru. Ako ste odlučili da povedete računa o zdravlju, ovaj sirup je pravi izbor jer je to zdrava zamjena za šećer u napicima i svim vrstama slatkiša. Možete ga nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Sirće

Sirće takođe ima praktično neograničen rok trajanja. Važno je samo da flašu nakon upotrebe dobro zatvorite i čuvate je na tamnom i hladnom mestu.

Izvor: haber.ba/ novovrijeme.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.