fbpx

energyEnergetska pića mogu izazvati visok krvni tlak i potencijalno smrtonosne aritmije srca, pokazuje novo istraživanje.

Liječnici upozoravaju osobe s visokim krvnim pritiskom da budu oprezne i dobro prosude treba li im energetski napitak budući da povećani krvni tlak ometa ritam srca. Američki su znanstvenici analizirali podatke iz sedam prethodno objavljenih studija u kojima se dokazivalo kako energetska pića mogu utjecati na zdravlje srca.

Ispitani su QT intervali koji se očitavaju na EKG-u kod osoba koje su konzumirale jednu do dvije limenke energetskog napitka. Utvrđeno je da je QT interval bio 10 milisekunde dulji kod osoba koje su konzumirale energetske napitke.

QT interval opisuje segment srčanog ritma na elektrokardiogramu, a kada je produljen, može izazvati nepravilne otkucaje srca ili iznenadnu smrt.

Autor studije dr. Sachin Shah, docent na američkom sveučilištu Pacific napisao je kako su liječnici obično zabrinuti ako pacijenti imaju dodatnih 30 milisekundi u QT intervalu.

‘Produljenje QT intervala povezano je s aritmijama opasnim po život. Budući da je u studijima utvrđeno da energetska pića mogu produljiti QT interval, daljnja su istraživanja nužna.’

Utvrđeno je također da je sistolički tlak, gornji broj u očitanju krvnog tlaka, povećan u prosjeku 3,5 bodova kod velikog sudionika istraživanja.

‘Korelacija između energetskih napitaka i povećanog sistoličkog krvnog tlaka uvjerljiva je, a nove studije trebale bi procijeniti utjecaj na srčani ritam. Pacijenti s visokim krvnim tlakom ili sindromom dugog QT sindroma trebaju biti oprezni prije konzumiranja energetskog pića’, savjetuje dr. Shah.

Budući da energetska pića sadrže kofein, osobe koji inače ne piju puno kofeina mogu iskusiti pretjerano povećanje krvnog tlaka.

Osobe sa zdravstvenim problemima ili starije osobe mogu imati nuspojave od konzumacije energetskih napitaka.

Rezultati su predstavljeni na konferenciji American Heart Association’s Epidemiology and Prevention piše Mail Online.

 

(prirodnilijek.com)


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.