fbpx

sumskajagoda1Ljekoviti dijelovi biljke: Najviše se upotrebljavaju listovi (Fragariae folium) i svježi plodovi (Fragariae fructus), a ponekad i korijenje (Fragariae radix).

Ljekovite i djelotvorne tvari:

Listovi šumske jagode sadrže tanine, malo eteričnog ulja i flavone. Tanina je u mladim listovima vrlo malo, a u razvijenima je njihova količina znatno veća. Najznačajnije ljekovite tvari u korijenu su, tanini, kojih može biti i do 10%. Svježi, zreli plodovi sadrže obilje vitamina C. Količina vitamina C ovisi o vremenskim prilikama i području gdje biljka raste. Prosječno ga ima 60 mg u 100 g ploda, što je mnogo više nego u većini drugoga voća. Osim toga, jagoda sadrži i dosta slabo istraženih voćnih kiselina, mineralnih tvari (kalij, magnezij, željezo, cink, mangan, bakar, kobalt, fosfor) i još neke vitamine.

Ljekovita svojstva i primjena:

Korijenje i listove šumske jagode možemo upotrebljavati slično kao i druge ljekovite biljke koje sadrže tanine. Od njih priređujemo čaj za grgljanje i ispiranje upaljenih sluznica, pijemo ga i kod želučanih i crijevnih poteškoća, te za zaustavljanje proljeva. Prema nekim podacima taj bi čaj trebao pomagati i kod žutice. Svježe jagode su još u starom vijeku upotrebljavali za poticanje djelovanja jetre i žuči, a ljekovitost plodova jagode u liječenju tih tegoba potvrđuju i novije spoznaje Njihovu ljekovitost možemo i sami iskušati. Svaki tjedan kad zri to šumsko voće imajte »jagodin dan« i pojedite 3 puta dnevno po 125 grama svježih jagoda. Taj postupak bit će koristan za opterećenu jetru.

Čaj od listova šumske jagode preporučuju za bolje izlučivanje mokraće i čišćenje krvi, a trebao bi pomagati i slabokrvnim i oboljelima na živce, jer djeluje okrepljujuće i umirujuće. Piju ga bolesnici koji boluju od astme i kroničnog bronhitisa. Često se koristi i čaj od korijena šumske jagode protiv proljeva i žutice.

 

(prirodnilijek.com)

 


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.