fbpx

solar06Američki informatički div Google svakim je danom sve zeleniji.

Tako je ova kompanija nedavno najavila kako će uložiti dodatnih 300 miliona dolara u SolarCity, projekt čiji je konačni cilj potaknuti usvajanje solarne energije u kućanstvima.

Ovo je do sada njihovo najveće ulaganje u solarnu energiju, te drugo po redu u isti projekt. Naime, 2011. godine kompanija je već uložila 280 miliona dolara u razvoj istog projekta.

Lyndon Rive, izvršeni direktor SolarCity-a, izjavio je: “Kompanije počinju sve više shvaćati važnost korištenja čiste energije. Do sada su kompanije koje su finansirale razvoj solarne energije uglavnom bile velike finansijske institucije, a sada smo svjedoci kako sve više tehnoloških kompanija iskazuje konkretni interes u izgradnju čistih energetskih projekta”.

Google je u obnovljive izvore energije do sada potrošio više od milijarde dolara, a prije samo nekoliko dana Apple je najavio kako će uložiti 848 miliona dolara u solarne projekte za svoje pogone i trgovine u Kaliforniji, dok će u Evropi uložiti 1.7 milijardi dolara za napajanje podatkovnih centara obnovljivim izvorima energije.

Nova sredstva koja je dobio SolarCity iskoristiti će se za pokrivanje troškova ugradnje solarnih sustava na oko 25 hiljada stambenih objekata u nekoliko saveznih država SAD-a. Korisnici će instalaciju fotonaponskog sustava dobiti besplatno, a SolarCity-u će plaćati fiksnu naknadu za potrošnju proizvedene električne energije.

(Energetika.ba)


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.