fbpx

Trešnjino drvo cvate u mjesecu maju i može biti visoko i preko 4m. Ovo drvo krasi mnoštvo bijelih cvjetova koji imaju dugačke peteljke iz koji se razvijaju žuti, odnosno crveni plodovi. Plodovi su slatkog ukusa i ugodne arome, s karakterističnom košpicom u sredini. Trešnja raste i samoniklo – kao divlja trešnja, koja je zdravo voće čiji se i plod i peteljka koriste.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u spriječavanju srčanih bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najvjerovatnije zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u spriječavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Zdravlje iz trešnje i u redovnoj ishrani

Napravimo zajedno kompot od trešnje…

Potrebno:

  • 2 kg. trešanja
  • 40 dkg šećera
  • 1 l vode
  • 1 konzervans

Trešnje očistiti od petiljki oprati i odvojiti oštećene. U posudu staviti vodu i šećer dok se šećer ne otopi. U rolu zagrijati tegle. Trešnje posložiti u zagrijane tegle i preliti vrućom vodom sa šećerom i konzervansom. Zatvoriti vruće i ostaviti da se tegle ohlade.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.