1. Crveni luk

Vlaga iz frižidera će, na kraju,  učiniti da luk postane mekan i pljesniv. Držite ga na hladnom i suhom mjestu. Ali, nemojte ga držati u blizini krompira. Kad su zajedno, kvare se brže.

Luk

2. Kafa

Kafa gubi okus, ukoliko je držite u frižideru, pa čak i prima okus hrane oko nje. Velike količine kafe držite u zamrzivaču, a manje količine na hladnom i tamnom mjestu.

kafa

3. Maslinovo ulje

Čuvanje maslinovog ulja u frižideru, dovodi do toga da se ulje kondenzira i ukruti, pa liči na maslac.

maslinovo

4. Bosiljak

Bosiljak je bolje držati u čaši svježe vode, kao rezano cvijeće. Brže vene u frižideru i upija sve mirise hrane oko njega.

bosiljak

5. Med

Med će biti jestiv, gotovo zauvijek, ako se drži dobro zatvoren na sobnoj temperaturi.

Med

6. Bijeli luk

Bijeli luk (češnjak) će, ukoliko ga držimo u frižideru, početi klijati na kraju. Također, može postati gumenast i pljesniv, tako da ga je najbolje držati na hladnom i suhom mjestu.

Češnjak

7. Hljeb

Frižider će brzo isušiti hljeb. Osim ako nije nasječen na kriške za sendvič, koje namjeravate koristiti u idućih nekoliko dana, držite ga radije u zamrzivaču ili na kuhinjskoj radnoj plohi.

bahlje

8. Avokado

Nezrele plodove, definitivno, ne stavljajte u frižider. Međutim, već zrele, one koje ne namjeravate koristiti odmah, možete staviti u frižider.avokado

9. Krompir

Čuvanje krompira u frižideru, čini ga slatkastim i zrnastim, jer hladna okolina brže pretvara škrob u šećer. Umjesto toga, čuvajte ga u papirnatoj vrećici na hladnom, ali ne i ledenom  mjestu.

krompir

10. Paradajz

Paradajz gubi sve svoje okuse u frižideru, jer hladan zrak zaustavlja proces dozrijevanja. Rashlađivanjem, također, mijenja svoju teksturu.

paradajiz

Categories: Kategorije

1 Comment

8 domaćinskih savjeta kako da odmrznete frižider - domacin.ba · 15. Septembra 2021. at 10:50

[…] svu hranu iz frižidera i zamrzivača, stavite je u vrećice. Zamotajte u debeli sloj novinskog papira, i u deku i na […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.