Sastojci:

500 gr. mljevene junetine

tri pune šake riže

8-10 manjih glavica luka

Vegeta

biber i crvena paprika

5 kašika ulja

 

Priprema

 

Luk očistiti i staviti u ključalu vodu da se kuha oko 5-6 minuta. Ne smijete prekuhati luk da se ne bi raspao. Nakon toga staviti u hladnu vodu da se ohladi dok pripremimo punjenje.

Punjenje pravimo tako što dobro zamjesimo  mljeveno meso, začine (Vegetu,papriku i biber), rižu i ulje. Staviti malo više paprike da bi sos dobio lijepu crvenu boju tokom kuhanja.

Kada se luk ohladi, polahko odvajamo slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi, ako se raspadnu nije problem, samo napunite i preklopite, praveći ponovo krug. Ovdje nema nikakvih trikova koji bi mogli pomoći, potrebne  su samo mirne i nježne ruke i strpljenje.

Nježno punite luk sa smjesom i stavljajte u šerpu. Tokom punjenja pritisnite meso u luk da ne bude praznine.

Pouljite i stavite da se kuha, kada čujete da se počelo peći (1-2 minuta) prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije lukovice. Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi,sve dok ne nestane vode. Kada nestane vode, ponovo je dodati dok sve ne prekrije ,pustitie da ponovo prokuha ,smanjite temperaturu na srednju jačinu i poklopite.

Otprilike se kuha pola sata,no za svaki slučaj,najlakše ćete provjeriti tako što će te vidjeti da li je riža u potpunosti kuhana, ako jeste onda je sogan dolma gotova.

Napravite zapršku od dvije kašike brašna ,kašiku crvene paprike i vode po potrebi .Kašikom lagano sipajte u sos zapršku, malo mješajući ako treba, te pustite da se krčka na maloj temeperaturi još 3-5 minuta.

Posuti peršunom i dodati malo bibera, po želji koristiti kajmak ili pavlaku i poslužiti.

Prijatno!

(www.coolinarka.com)


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.