Krastavac se smatra četvrtim najviše gajenim povrćem na svijetu. Iskoristite ovu sezonu i počastite tijelo ovom blagotvornom hranom.

KRASTAVAC HIDRIRA

Ako ne pijete dovoljno vode, jedite krastavce, jer 90% njihovog sastava čini voda.

KRASTAVAC OLAKŠAVA GORUŠICU

Krastavac će vam ublažiti gorušicu, a ako ste izgoreli na suncu, stavite ga na bolna mjesta.

KRASTAVAC ELIMINIŠE TOKSINE

Voda koja se nalazi u krastavcu dobro pročišćava organizam i izbacuje otpadne proizvode iz njega. Ako ga redovno jedete, krastavac može da rastvori kamen u buregu.

KRASTAVAC JE PUN VITAMINA

Krastavac sadrži mnogo vitamina koji su tijelu potrebni svakodnevno. A, B i C, koji poboljšavaju imuni sistem i održavaju energiju. Pomiješajte krastavac sa špinatom i šargarepom kako bi efekat bio još bolji. Ne zaboravite da je krastavac još zdraviji neoguljen – njegova kora sadrži velike količine vitamina C.

KRASTAVAC KOŽI OBEZBEĐUJE NEOPHODNE MINERALE

Krastavac je bogat kalijumom, magnezijumom i silicijumom. Zato spa centri obavezno imaju u ponudi tretmane sa krastavcem.

POMAŽE KOD VARENJA I MRŠAVLJENJA

Zbog toga što je pun vode i niskokaloričan, krastavac je savršen za one koji hoće da smršaju. Koristite ga u supama i salatama. Ako ne volite krastavac, pomiješajte ga sa jogurtom i sigurno će biti podnošljiv. Žvakanje krastavca jača vaše vilice, a vlakna potpomažu varenje. Krastavac može da riješi i probleme sa zatvorom.

Kolutić hladnog krastavca na podbuhlim očima zaista pomaže da se uklone podočnjaci i nadustost

OPORAVLJA OČI

Komadić hladnog krastavca na podbulim očima  zaista pomaže da se uklone podočnjaci i nadutost, jer dobro djeluje protiv zapaljenja.

BORI SE PROTIV RAKA

Krastavac sadrži sekoizolaricirezinol, laricirezinol i pinorezinol. Ova tri lignana smanjuju rizik od nekih vrsta raka, uključujući rak materice, dojke, prostate i jajnika.

DOBAR JE ZA DIJABETES, SMANJUJE HOLESTEROL I KONTROLIŠE KRVNI PRITISAK

Sok od krastavca sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa da bi proizvele insulin. Istraživanja su pokazala da jedinjenje zvano sterol može da smanji nivo holesterola. Krastavac sadrži velike količine vlakana, kalijuma i magnezijuma. Ove hranljive materije dobro regulišu krvni pritisak. Zbog toga je krastavac dobar i kod regulisanja niskog i kod regulisanja visokog krvnog pritiska.

KRASTAVAC UGLAĐUJE KOSU I NOKTE

Čudesni mineral silicijum-dioksid koji se nalazi u krastavcu čini vašu kosu i nokte sjajnijim i jačim. Sumpor i silicijum-dioksid iz krastavca pomažu pri stimulisanju rasta kose.

Krastavac je bogat vitaminom B.

Hidrira tijelo i eliminiše toksine.

Dobar je za kožu i kosu.

Djeluje kao lijek i preventiva za mnoge bolesti.

Potiče mršavljenje i varenje.

(zenablic.hr/domacin.ba)


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.