Iz daljine, ovo drvo može izgledati kao i svako drugo drvo, ali ako bliže pogledate, otkrit ćete da lišće ima različite veličine,  cvijeta skladno jedno s drugim. Ovo je djelo Sama Van Akena, univerzitetskog profesora u Syracusi i savremenog umjetnika, koji stvara hibridna stabla sa 40 različitih vrsta voća na njima.

drvo

Drvo sa 40 vrsta voća je trenutni projekt Van Akena, koji je stalno u potrazi za promjenama i poboljšanjem svojih metoda osmišljavajući jedinstvene hibride. On stvara svako stablo putem “čipa za presađivanje”, gdje uzima pupoljak jedne sorte voća, a onda ga presadi na svoje radno stablo tokom procesa od osam ili devet godina.

“Počelo je kao umjetnički projekt”, rekao je Sam za časopis TIME. “Htio sam ljudi imaju ovo iskustvo, gdje stablo procvjeta u svim tim različitim bojama ili sve ove različite vrste voća rastu odjednom.” Iako mu je inspiracija bila rana fascinacija cijepljenjem, projekt se proširio tokom nekoliko godina. Sada, Sam njeguje manje dostupne vrste voća na svojim stablima.

drvo 2

Rezultat svog njegovog vremena i truda? Je ovo inspirativno drveće, koje se prodaje u cijeloj zemlji. Sam se nada da će biti postavljeno na mjestima, gdje dolaze ljudi. Iako svako od njih ima 40 sorti bresaka, šljiva, marelica, nektarina, trešanja i badema, koje raste na granama (mnoga od njih se ne mogu kupiti u prodavnicama), zapravo izgledaju normalnije, nego što bi se moglo očekivati za većinu godine. Od plodova od kojih svi cvjetaju u različito vrijeme, Sam pravi dijagrame, koji mu pomažu da prati njihovu vegetaciju. U proljeće, na drveću cvijeta prekrasno cvijeće, a plodovi rastu tokom ljeta. I da, plodovi su jestivi.

“Mislim da je razlog što sam bio u mogućnosti zadržati ga tako dugo, je što svake godine izraste nešto novo”, rekao je Sam za časopis  National Geographic.”A kad dođete ovdje, i stabla su sva u cvatu, to je stvarno nevjerovatno iskustvo.”

housebeautiful

Categories: Ostalo

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.