Istraživanje provedeno 2003. godine pokazalo je da nisu svi ljudi usvojili navike osobne higijene te da samo 61 posto žena i 37 posto muškaraca zaista opere svoje ruke nakon odlaska u neki javni wc. Ipak, nisu sve bakterije nužno loše za naše zdravlje, mnoge “dobre” bakterije” nastanjene su u našem organizmu i olakšavaju mnoge metaboličke procese. Ako se ta ravnoteža poremeti, lako nastane problem.

Djecu odmalena učimo da je potrebno redovito prati ruke kako bakterije ne bismo putem prljavih ruku unijeli u organizam. Mnogi u brzini “smiruju savjest” tako da ruke operu samo pod vodom. Ipak, stručnjaci savjetuju: koristite sapun bez obzira na to koliko ste u žurbi.

Nekoliko provedenih istraživanja pokazala su da nije ni svejedno perete li ruke uhladnoj ili toploj vodi. Voda mora biti topla ili vruća, a nakon nanošenja sapuna ruke trebate dobro protrljati. Studija je pokazala da su posebno “nemarni” kod pranja ruku, muškarci. Polovica sudionika u istraživanju, njih 50,3 posto pere ruke toplom vodom i sapunom, njih oko 35 posto ih ruke samo isplahne i otrese, a 15 posto ih uopće ne ne pere. Na tom su polju žene mnogo savjesnije jer njih tek 7 posto ruke ne pere nakon izlaska iz javnog WC-a.

federalna.ba/vecernji.hr

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

Categories: Kategorije

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.