Dolaskom hladnijih dana intuitivno i nesvjesno posežemo za težom hranom. To je zapravo prirodna poruka našeg organizma koji tako nastoji prikupiti potrebne proteine i masnoće za zimu. I iako nas teža hrana grije tokom hladnih dana, nikako ne treba zapostaviti svježe voće i povrće, ističu naučnici i nutricionisti. Istraživanje američkog univerziteta UCLA pokazalo je da porcija svježe salate na dan zimi čuva od sezonskih bolesti i prehlada. Bilo da salatu jedete s preljevima ili jednostavno začinjenu, bitno je samo da su voće i povrće svježi. Ono osigurava potrebnu količinu vitamina C, E, B6 i folne kiseline koji su ključni za održavanje zdravog imuniteta te sprečavanje prehlada, gripa, kroničnih virusnih infekcija i umora. Najvišu nutritivnu vrijednost pružit će sezonsko voće i povrće, po mogućnosti ono iz regije u kojoj živite. Kupus, mrkva, jabuke ili mandarine sa Balkana podložne su drugačijoj klimi, manjem zagađenju i samom sastavu tla. Ne možete li ga ipak nabaviti, bolje je svježe inozemno nego nikakvo, kažu nutricionisti.

SALATA U VODI GUBI VITAMINE

Zelene salate i špinata ima tokom cijele godine. Uz njih se svježi jedu još matovilac, radič te rikola zbog čega je važno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Tako se, osim tragova zemlje, ispiru i moguće bakterije te sprečavaju zaraze. No, ne preporučuje ih se namakati u vodi, kao način pranja, jer tako ispuštaju vrijedne vitamine.

SVJEŽI KUPUS IDE UZ MESO

Kupusu dobro odgovara paprika, mrkva i luk. No svježi, naribani i začinjeni kupus idealan je uz meso, pečeno, suho, ili uz kobasice.

ROTKVICA UZ NARANČE

Rotkvice se mogu puniti, dodavati krumpir-salati, siru, zelenoj salati, mrkvi, celeru i mahunama. No pristaju i uz naranče te mandarine.

JABUKE IDU I S CELEROM

Crveni delišes, fuji i idared vrste su salatnih jabuka. Uz drugo voće, dobre su i u kombinaciji s rotkvicom, mrkvom, celerom i cikorijom.

MRKVA S JOGURTOM

U slatkoj varijanti mrkva se odlično slaže s medom, narančinim sokom i lješnjacima. Voli i ciklu te većinu začina. Odlična je s jogurtom.

ZIMSKO VOĆE ZA SVA JELA

Ananasa, banana, kivija, mandarina i naranči najviše ima zimi. Naranče pristaju mesnim i ribljim jelima, kivi sladoledu, a ananas cimetu.

24sata.hr/domacin.ba/Maid Đelilović


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.