Kada je priprema zimnice u pitanju, vjerovatno svaka domaćica ima svoj, najbolji recept – zimnica od paradajza. Zato vam mi predlažemo samo jedan od mnogih.

Dakle, za pripremu mljevenog paradajza koji ostavljate za zimu, najvažniji je izbor paradajza. Ako kupite dobar paradajz, sve će vam biti lako. A pod dobrim paradajzom se podrazumjeva da ne bude zelen, a ni prezreo, sto bi mi rekli “taman”. Šalu na stranu, ko je makar jednom ostavljao ili gledao kako se ostavlja mljeveni paradajz za zimu zna o čemu pričamo.

Sastojci:

– 5 kg paradajza
– 1 veza celera
– 3 ljute papričice (po zelji)
– Ulje
– So
– Šečer
– Konzervans

Zimnica od paradajza se priprema:

  1. Paradjz operite, obrišite i očistite.
  2. Isjecite ga na krupnije komade i ostavite u đevđir ili drugu posudu da se ocjedi.
  3. Sameljite ga na mašini za mljevenje mesa.
  4. Dodajte konzervans i sitno sjeckan celer.
  5. Flaše sterilišite u rerni, oko pola sata na temperature od 100 stepeni.
  6. U svaku flašu sipajte po pola kašičice ulja, a zatim nalijte paradajz.
  7. Flaše povežite celofanom.

Savjeti:

–          Ako ste se odlučili za pravljenje ljutkastog paradajza, imate dvije opcije: da izmeljete  papričicu na mašini ili da cijelu papričicu jednostavno ubacite u flašu, pa da onda nalijete paradajz.

–          Ne nalivajte paradajz do vrha flaše, već ostavite koji centimetar prostora.

–          Ukoliko niste neki ljubitelj celera, možete ga zamjeniti peršunovim listom ili čak ne staviti nikakav začin.

receptizasvakoga.com /Maid Đelilović/ domacin.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.