Gotovo svake godine u jesen naše jabuke u BiH nas daruju s toliko puno plodova da nam je više ponestalo ideja kako ih iskoristiti. Zato sam ove godine, uz klasičan pekmez od jabuka i šljiva, odlučila napraviti i maslac od jabuka.

Ukusan i jednostavan način, kako bi vaše opale jabuke trajale oko godinu dana, je da ih pretvorite u svestrani maslac uz pomoć sporog kuhanja. Evo, što trebate upotrijebiti:

  • 2,5 kg jabuka
  • 4 šolje šećera
  • 2 supene kašike cimeta
  • 1/4 supene kašike karanfilića
  • 1/4 kašike muškatnog oraščića
  • 1/4 kašike soli

Evo šta trebate uraditi za maslac od jabuka:

  • Ogulite, odstranite sjemenke i izrežite jabuke na kriške.
  • Stavite jabuke, šećer i začine u svoj zemljani lonac. Dobro miješajte. Pokrijte i kuhajte te sastojake na visokoj temperaturi oko sat vremena.
  • Skinite poklopac i promiješajte. Zatim ponovno poklopite i kuhajte na niskoj temperaturi, povremeno miješajući, dok maslac ne dosegne konzistenciju za mazanje (oko 11 sati). Maslac treba biti tamno smeđe boje.
  • Prenesite puter u vruće, sterilizirane staklenke. Iz njih, možete ga direktno koristiti ili pustite da se ohladi i stavite ga u zamrzivač. Koristite u roku od jedne godine za najbolji kvalitet.

Bilo koji trenutak u vašem životu je pravo vrijeme da počnete misliti o vlastitom zdravlju odnosno stanju vlastitog tijela i uma. Imajte na umu da je tijelo najprije potrebno detoksicirati (osloboditi od nakupina toksina). Vaše tijelo će vam na toj odluci biti jako zahvalno.

tiphero.com


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.