Priče i tekstove možete naći svugdje i bilo kada. Neke od najvećih priča koje možete ispričati, mogu biti o vašim putovanjima: mjestima na kojima ste bili, o tome šta ste radili i o ljudima, s kojima ste bili. Ako tražite načine kako da ih zapišete, neka to bude vaš dnevnik ili blog o putovanjimaOvdje je 5 savjeta kako da pišete o vašim putovanjima.

Odaberite ugao

Postoji bezbroj članaka i blogova o putovanjima. Ključ je pronaći novi ugao ili način kako predstaviti sva mjesta koja posjetite vašim čitateljima. Imajte na umu da mjesta nisu priče, to su destinacije. Planirajte vaše putovanje korak po korak. Tome možete dodati i neke jedinstvene stvari o tome šta trebate uraditi dok ste na putu, o mjestima iz vašeg plana puta, koji će vam pomoći da kasnije pišete dnevnik ili blog.

Dopustite ostalima da govore

Svi koji pišu imaju tendenciju da stvari gledaju iz svoje perspektive i iznose svoje mišljenje o mjestima koja su posjetili. Zapišite, ukoliko ste u mogućnosti, neke izjave lokalnog stanovništva, ili ostalih putnika, koje budete susretali tokom svoga putovanja. Vaš tekst u dnevniku ili na blogu biće jedinstven, ako ga proširite i mišljenjima i savjetima, ostalih ljudi, naročito, ako prvi put posjećujete neku zemlju.

Pridjeve u tekstu ili na blogu koristite minimalno

Pridjevi su veoma važni kada pokušavamo da opišemo mjesta na kojima smo bili, ali nekada  vrijedi „manje je više“. Držite se realnosti, dok budete opisivali cijelo svoje putovanje. Ako je destinacija koju posjećujete zaista prelijepa, vaše slike uz svega par rečenica biće sasvim dovoljne. Ako opisujete primjera radi, ljepote Jadrana, pišite  detaljnije o plažama i vodi, a manje o samom mjestu.

Istražite detalje koje želite da prikažete

Neće svaka napisana priča ili tekst dotaknuti čitatelja na način na koji bi trebala, pa se pokušajte fokusirati na „prodaju mjesta/destinacije“, tako da se svi čitaoci osjećaju, kao da su bili s vama na putovanju. Izbjegavajte privatne „nezgodne“ situacije, s kojima ste se susreli na putovanju, kao što je naprimjer loše vrijeme, koje vas je pratilo, ili sl. Naprotiv, odaberite ono najbolje što vam se desilo i o tome pišite.

Budite iskreni i budite ono što jeste

Pošto se radi o vašem privatnom iskustvu, izbjegavajte mijenjanje načina, na koji inače pišete. Jer ponekad, ako želite da napišete nešto na način,  koji ustvari nije vaš lični, kako inače pišete, tekst u cjelini neće vjerovatno ispasti dobar. Pišite iskreno iz samo vašega iskustva, i ne koristite nečije iskustvo pri tom. Čak i ako čitaoci ne shvate odmah, da ste koristili nečije iskustvo za pisanje teksta, tekst će na kraju ipak biti drugačiji, neće reći puno o vama, vašem putovanju, ili nečemu, što ste na tom putovanju iskusili.

Tag: travelbook.ph

Kako izgleda članak sa 5 savjeta kako da pišete o vašim putovanjima pogledajte u nastavku:

Arslanagića most je hercegovačka inat priča puna prkosa i ponosa


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.