Predjelo: Krem supa od bundeve (tikve)

Sastojci: 1 tikva, 1 glavica crvenog luka, bijeli luk (po želji), 1 dl. vrhnja za kuhanje,pržene sjemenke bundeve, so i biber.

Priprema:

Na maslinovom ili običnom ulju pržiti luk dok ne postane staklast. Oguliti i nasjeckati bundevu na sitne kockice i staviti u lonac s lukom. Oko 5 minuta pirjati te uliti pola litre supe temeljca ili otopljene Vegete u mlakoj vodi. Kuhati oko 15 do 20 minuta te skloniti s vatre, umutiti vrhnje i štapnim mikserom umiksati. Vratiti na vatru i kuhati još 5 minuta uz dodatak soli i bibera po želji. Za kraj, prilikom serviranja, posuti prženim sjemenkama bundeve.

Glavno jelo: Ljuta pileća krilca

Sastojci: pileća krilca, brašno, 1 glavica crvenog luka, bijeli luk, mljevena čili papričica, 300 gr. paradajza, dl. pilećeg temeljca, maslinovo ulje, bosiljak, so i biber.

Priprema:

Krilca razrežite na tri dijela. Svaki komadić uvaljajte u brašno i kratko prepržite na maslinovom ulju dok ne porumeni. Posolite i pobiberite meso, te izvadite i stavite na toplo.U istoj posudi u kojoj ste pržili krilca dodajte sitno sjeckani luk, bijeli luk i mljevenu čili papričicu. Kratko propirjajte uz dolijevanje temeljca, ako nemate temeljac, možete rastopiti kocku za supu u vodi. Piletinu zatim vratite u posudu, zajedno sa sitno sjeckanim paradajzom. Lagano pirjajte dok meso ne omekša, oko 30-ak minuta. Kao prilog možete poslužiti rižu.

Desert: Jabuke u košuljici s jogurtom i šumskim voćem

Sastojci (za 4 osobe):
4 kom., cca. 0,40 kg jabuka, 2 kom. jaja, 0,20 l mlijeka, 0,10 – 0,15 kg brašna, 1 kašika cimeta, 1 kutijica, cca. 0,25 kg kupina, 0,40 l jogurta, 0,10 kg šećera, ulje (za prženje), prstohvat soli

Priprema:

Jabuku ogulite i uz pomoć noža izdubite, tj. odstranite košpice, te narežite na kriške debljine 3 do 4 mm.
Od mlijeka, jaja, brašna, malo soli, malo šećera napravite tijesto kao za palačinke, samo malo gušće, a na kraju umiješajte snijeg od bjelanca. U tu smjesu umočite kolutove jabuka koje zatim pržite u masnoći do zlatnožute boje s jedne i druge strane. Vadite van na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Šumsko voće pomiješajte sa šećerom i kuhajte na laganoj vatri, dok voće ne pusti sok te još kratko kuhajte dok se sok malo ne zgusne. Na tanjir, kao podlogu, stavite jogurt preliven umakom od šumskog voća,a na to redajte kolutove prženih jabuka koje ćete posuti s šećerom u prahu i cimetom.

Izvor: www.gastrosfera.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.