Jedan od, najčešće, dijagnosticiranih vrsta raka u svijetu, je rak pluća. Više ljudi umire od raka pluća nego od raka gušterače, dojke i debelog crijeva zajedno? Do 85% slučajeva raka pluća dolaze iz ne-malih karcinoma pluća (NSCL). Značajna pažnja je posvećena identifikaciji biljaka i izvedenih dijetetskih jedinjenja, koja bi se mogli razviti kao obećavajuća hemijska profilaksa. Jedan takav agent je apigenin, prirodni biljni sastojak obilno prisutan u peršunu, za koji je utvrđeno da ubija i do 86% stanica raka.

Osim peršuna, postoji nekoliko drugih vrsta voća i povrća prepunih apigenina, kao što su: narandža, celer, luk, origano, artičoka, korijander, kamilica, čaj i crno vino.

Međutim, apigenin sadržan u peršunu se najviše preporučuje u borbi protiv raka, jer je jedan od najviše koncentriranih. Apigenin u peršunu dokazano posjeduje izvanredna protuupalna, antioksidantna i anti-kancerogena svojstva. U posljednjih nekoliko godina, značajan napredak je postignut u proučavanju bioloških učinaka apigenina na ćelijskoj i molekularnoj razini.

Priprema čaja od peršuna:

 

Fino usitnite 15g korijena od peršuna i izmiješajte u malom loncu sa 200 ml kipuće vode.

Neka kuha oko 5 minuta. Zatvorite posudu i ostavite je pokrivenu, da stoji 15 minuta, a zatim procijedite.

Da iskoristite sve prednosti peršuna, treba piti tri čaše dnevno.

U alternativnoj medicini, peršun se smatra jakim diuretikom, a i jednim od najboljih lijekova za uklanjanje bubrežnih kamenaca i uspješno liječenje infekcija urinarnog trakta.

I lišće i korijenje peršuna se mogu koristiti.

Izvor: healthyfoodteam


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.