Odrastanje uz kućnog ljubimca djeluje pozitivno na djetetov razvoj i ima veliku ulogu u djetinjstvu i odrastanju.
Djeca koja se brinu o životinji su komunikativnija, odgovornija, imaju više samopouzdanja, ali i saosjećanja i razumijevanja za svoju okolinu i neočekivane životne događaje. Kućni ljubimac je djetetov prijatelj koji mu pruža bezrezervnu emocionalnu podršku. Uz njega je dijete aktivnije i povezanije s prirodom i svojom obitelji jer je kućni ljubimac obveza i radost koja povezuje sve članove kućanstva. Zbog svega navedenog, djeca koja imaju kućnog ljubimca su većinom stabilnija i imunološki otpornija.

PRIJE NABAVKE KUĆNOG LJUBIMCA TREBA DOBRO RAZMISLITI

S odlukom o nabavci kućnog ljubimca ne treba žuriti. U razmišljanje i dogovor trebaju biti uključeni svi članovi kućanstva jer životinja u kući, osim ljubavi, igre i radosti vašeg djeteta, znači i; dlake, oštećeni namještaj, jurnjavu, odricanje i dodatne mjesečne troškove. Kako ćete znati je li vaše dijete spremno za toliku odgovornost ili će sva briga za životinju ubrzo pripasti vama? Zapitajte se kako je dijete došlo na ideju da želi ljubimca? Kako reagira kada npr. vidi psa na ulici? Poznaje li nekoga ko ima kućnog ljubimca? Voli li priče o životinjama? Zanimaju li ga knjige i filmovi o životinjama? Ako je potvrdan odgovor na većinu pitanja, onda dijete vjerojatno zaista želi kućnog ljubimca.
Budite svjesni da će ipak, bez obzira koliko dijete obećalo, većina brige o kućnom ljubimcu biti vaša, zbog toga što mala djeca nisu u stanju voditi kompletnu brigu o ljubimcu.

Razmislite i o slijedećem:

• Je li vrsta ljubimca kojeg dijete želi prikladna za vaš dom, vašu obitelj i stil života (uzmite u obzir vaše radno vrijeme, školske i izvanškolske aktivnosti djece)?
• Koliko vremena vi i dijete imate za brigu oko kućnog ljubimca svakoga dana?
• Imate li dovoljno prostora za kućnog ljubimca?
• Koliko je novca potrebno za svakodnevnu njegu, prehranu i posjete veterinaru?
• Je li netko od ukućana alergičan na perje ili dlaku. Testirajte se. Nakon što dijete zavoli životinju, bit će mu veći šok ako se od nje bude moralo rastati, nego da je nikad nije ni imalo.
• Vole li svi ukućani životinje i vrstu koju želite nabaviti i da li se uz njih osjećaju ugodno.

Ako je u pitanju pas i želite da je dijete uz njega sigurno, dobro se informirajte!
Naučite čim više o toj životinjskoj vrsti, raspitajte se koje su pasmine dobre za djecu, a koje nisu. Imajte na umu da je pasmina psa samo jedan od faktora koji utječe na temperament i ponašanje. Najbolji su dobro socijalizirani, dresirani psi, koji imaju odgovarajuću prehranu, smještaj i veterinarsku brigu, te primaju dovoljno pažnje.
Postoje i drugi prikladni ljubimci za vašu obitelj. Npr. ribe (za mlađu djecu), zamorci, hrčci, ptice, kunići, mačke…o svakoj se vrsti dobro informirajte kako bi vaš suživot bio kvalitetan i trajan. Prije nego što nabavite kućnog ljubimca, porazgovarajte s djetetom o tome kako životinje funkcioniraju, što vole, a što ne vole i odvedite ga u posjet obitelji ili prijateljima koji imaju nekog kućnog ljubimca. Dijete mora shvatiti da je to živo biće koje treba njegovati i paziti baš kao što je to svakom živom biću potrebno.
Dobro razmislite i savjetujte se prije kupovine ili udomljavanja životinje. U suprotnom se možete naći u vrlo stresnim situacijama koje će se negativno odraziti na cijelu obitelj i na vašeg kućnog ljubimca. Jednom kad postanete odgovorni za životinju, tu odgovornost morate bezrezervno prihvatiti.

Iako mnogi stručnjaci smatraju da dijete treba imati najmanje 6 godina prije nego kućni ljubimac stigne u kuću, svaki roditelj najbolje sam može prosuditi koliko je njegovo dijete zrelo za takvu odgovornost. Ako smatrate da je vaše dijete spremno na kućnog ljubimca, najprije ga upoznajte s nekim ljubimcem vaših prijatelja i pratite ponašanje djeteta. Djeca mlađa od 3 do 4 godine nemaju sposobnost samokontrole (npr. agresivnih impulsa), pa moraju biti pod nadzorom kada su sa životinjama. Djeca mlađa od 10 godina ne mogu samostalno brinuti o većim kućnim ljubimcima (psima i mačkama).
Iako ne mogu šetati većeg psa, mogu mu napuniti posudicu s vodom, ponuditi poslasticu ili četkati dlaku. Dakle, djeca školske dobi su spremna izvršiti određene zadatke vezane uz kućnog ljubimca, dok se tinjedžeri mogu u potpunosti brinuti o životinji. Svaki roditelj treba nadzirati brigu o kućnim ljubimcima, čak i onda kada smatra da je dijete zrelo da se samo brine za njega. Najbolji način za učenje brige o kućnim ljubimcima je da im sami poslužite kao primjer. Neka pravila postavite čim kućni ljubimac dođe u kuću. Naučite dijete kako pravilno primiti, držati i gladiti životinju. Objasnite im da se životinja ne smije vući za rep, uši i sl. Ako neke aktivnosti oko brige možete vršiti samo vi, uvijek uključite i dijete, objašnjavajući što i zašto radite.

KAKO SE ODNOSITI PREMA KUĆNOM LJUBIMCU?

Kućni ljubimac nije igračka, a roditeljski stav od početka igra veliku ulogu. Svojim ponašanjem i usmjeravanjem, roditelji uče dijete kako se brinuti za kućnog ljubimca i kako se odnositi prema njemu. Utvrdite još jednom koja su zaduženja pojedinih članova obitelji oko brige o kućnom ljubimcu, dosljedno ih ispunjavajte i neka vam svima predstavljaju radost, a ne opterećenje. Nakon što životinja stigne u vaš dom, pokažite djetetu kako pravilno držati štene, mače ili neko drugo mladunče kako ga ne bi nehotice ozlijedilo. Pažljivo motrite kako se dijete prema njemu odnosi (naravno, i obratno) te obavezno Prekinite sve djetetove pokušaje lošeg ponašanja prema životinji. Zabranjeno je udarati životinju, čupati je, pa i pretjerano grliti, što često graniči s davljenjem, pa životinja to može protumačiti kao agresiju i uzvratiti grebanjem ili ugrizom. I životinji će trebati jedno vrijeme da se upozna s djetetom i zavoli ga. Za životinju također može biti štetno ako je se previše hrani ili ako joj se daje hrana koju ne bi smjela jesti. Zato imajte na oku kakvu to „poslasticu“ vaše dijete namjerava dati životinji!

Brinite se da prehrana bude redovna i pravilna (preporučuje se gotova hrana sa pravilnim omjerom vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i svega što je potrebno za rast i razvoj vašega ljubimca)
Dijete također treba naučiti u kojem prostoru smije boraviti ljubimac, a gdje mu je pristup možda zabranjen (npr. ne smije se penjati na stol). Također mora naučiti paziti da mu perje ili dlake kućnog ljubimca ne završe u ustima i kako je nakon druženja s kućnim ljubimcem potrebno oprati ruke. Pokazuje li vaše dijete veliku ushićenost prema svim životinjama koje sretne na cesti, a ne samo prema svojem kućnom ljubimcu, upozorite ga da ih ne dira jer ne znate kakvo ponašanje od njih možete očekivati.
Prije svakog udomljavanja životinje i prije nego što dijete s njom dođe u izravni kontakt, odvedite je na veterinarski pregled. Veterinar će pregledati životinju, cijepiti je i očistiti od parazita. Vrlo je važno da su kućni ljubimci pod stalnom veterinarskom brigom (redovita cijepljenja, preventiva protiv crijevnih nametnika, sredstva protiv buha i krpelja…). Hoćete li dopustiti djetetu da uz njega spava njegov pas, ovisi o djetetu, o vama i o psu. S vremenom ćete sami osjetiti što vam se čini ispravnim jer ako pas ne ometa djetetov san i ako vam nije teško često mijenjati posteljinu i kupati psa, ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Izvor: www.pjesmicezadjecu.com /photo: index.hr


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.