Općina Visoko nalazi se u srednjoj Bosni, na ušću rijeke Fojnice u Bosnu. Administrativno pripada  Zeničko-dobojskom kantonu.

13.03.2015 002

Visoko je grad sa dugom tradicijom i bogatim kulturno-historijskim naslijeđem. Mjesto  na kome su se kroz historiju susretale i sudarale različite kulture i civilizacije još od mlađeg kamenog doba.

Nekada centar srednjovjekovne bosanske države, krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva, administrativni centar Visočke nahije, danas je  moderan grad sa tendencijom ekonomskog i privrednog razvoja,  baziranog na povoljnom geografskom položaju i vlastitim prirodnim i privrednim resursima. Zato posjetite Visoko!

13.03.2015 003

Tradicionalni zanati i trgovina, te bogato kulturno-historijsko naslijeđe Visoko i danas čine prepoznatljivim gradom.

Dan općine Visoko je 29. august i vezan je za datum kada je 1189. godine napisana Povelja bosanskog Kulina bana, najstariji očuvani bosanski državni dokument.

TUNELI RAVNE 2 – ŠETNJA I ISTRAŽIVANJE STAZA KOJE SE PROSTIRU ISPOD VISOČKIH PIRAMIDA

Turistička ponuda zašto da posjetite Visoko
Visoko, i visočki kraj zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, prirodnim pogodnostima, klimi i bogatstvu vode, plodnim oranicama i šumama, naseljeno je od najstarijih vremena, kroz epohe i civilizacije, više od 7.000 godina, od prahistorije i antike, preko srednjeg vijeka i osmanskog perioda do austrougarske epohe i savremenog doba.

13.03.2015 004

Lokaliteti kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa koji se nalaze u granicama općine Visoko imaju državni značaj jer historijat ovdašnjih lokaliteta ujedno je hiljadugodišnja historija države Bosne i Hercegovine.

13.03.2015 007 13.03.2015 024

Općina Visoko je grad bogate kulturne tradicije.

13.03.2015 015

Više o turističkoj ponudi možete saznati na sljedećoj web stranici:

www.zedoturizam.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.