Prehlada

Simptomi

Najčešće obuhvata mješovitu virusnu infekciju gornjih disajnih puteva. Javljaju se: kihavica, suzenje očiju, crvenilo ždrijela, kašalj, glavobolja, malaksalost, sa povišenom temperaturom ili bez nje. Traje oko sedmicu.

Liječenje

Pijte dosta tečnosti, čajeva i laganih supa, uzimajte što više svježeg voća i povrća kako biste ojačali imunitet i odmarajte se. Antibiotici neće pomoći i zato ih ne uzimajte bez konsultacije s ljekarom. Glavobolju, bolove u mišićima i povišenu temperaturu možete suzbiti uzimanjem antipiretika. Preporučuje se i uzimanje vitamina C i njegovih kombinacija. Curenje iz nosa može da se smanji korištenjem kapi za nos. Grebanje u grlu se smanjuje pastilama, a protiv nadražajnog kašlja pomažu sirupi, najčešće biljnog porijekla. Obavezno vlažite vazduh u prostoriji u kojoj se nalazite.

Čaj

U šerpu sipati dva litra vode i dodati dobro opranu jabuku, limun i glavicu crvenog luka. Kuhati dok jabuka ne pukne, a čaj ne dobije zlatnožutu boju. U gotov čaj iscijediti limun koji se kuhao, a luk baciti. Najbolje je da se pije toplo, jer tako brže djeluje.

Gripa

Simptomi

Slični su kao kod prehlade, ali su mnogo jače izraženi i brzo nastaju. Najčešće bolest počinje iznenadnom jezom i visokom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima. Grip može da se iskomplikuje plućnom infekcijom, upalom srčanog mišića ili zglobova, zato ga treba ozbiljno liječiti.

Liječenje

Koristite lijekove za skidanje temperature, pijte dosta tečnosti, unosite što više vitamina iz svježeg voća i povrća. Osobe koje su pod visokim rizikom, kao što su trudnice, stariji i hronični bolesnici, trebaju mirovati, a u slučaju komplikacija obavezno je javljanje ljekaru.

Prevencija

Izbjegavajte kontakt s osobama koje su već oboljele, često perite ruke, jer se virusi mogu prenijeti i s predmeta koji su bili u neposrednom kontaktu s oboljelom osobom (telefon, držač u autobusu). Treba često provjetravati prostorije u kojim boravite, odmarati se i pravilno hraniti.

Prirodni preparati: Kim može da se koristi preventivno protiv prehlade, a istovremeno smiruje i kašalj. Ima antibakterijsko dejstvo, a između ostalog, sadrži etarsko ulje, tanine i sluz. Da zaustavite viruse, kašiku kima prelijte sa 250 ml vode i kuhajte na tihoj vatri oko pet minuta. Sklonite s peći, poklopite i poslije desetak minuta procijedite. U topao čaj dodajte kašiku cvjetnog meda, promiješajte i popijte.

oslobodjenje


1 Comment

Beharić Admir · 27. Oktobra 2015. at 9:20

Kim Jong Un

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.