View this post on Instagram

A post shared by Udruženje Mapa Kulture (@mapakulture)

Grad Konjic je središte istoimene općine na krajnjem sjeveru planinske Hercegovine, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, u kotlini sa obje strane rijeke Neretve i oko ušća Neretvine pritoke Trešanice. Smješten je na oko 268m nadmorske visine i odlikuje ga umjerena kontinentalna klima sa mediteranskim primjesama. Na glavnom je magistralnom putu za Jadransko more, tek nekih 50 km udaljenosti od Sarajeva. Iako je smješten na površini od 1,400 km² i mnogi za njega kažu da je mali grad, njegova čar i prirodne ljepote su nenadmašne. Pripada Hercegovačko-Neretvanskoj Županiji/Kantonu i ima oko 30.000 stanovnika. Prema nekim povijesnim saznanjima smatra se, da je Konjic nastao sredinom 14.stoljeća.

Ovo je grad koji se razvija iz godine u godinu i koji svojom ljepotom plijeni brojne kako domaće, tako i strane turiste. Konjic je rodni grad čuvenog putopisca Zuke Džumhura, čija rodna kuća je danas pretvorena u muzej.

Bogatstvo općine su poljoprivredno i šumsko zemljište, ogromni vodeni  potencijal,  velike  zalihe  rude pirofilita, turistički kapaciteti i dr. Konjic je atraktivan zbog bogate prirode, koja  u  potpunosti  okružuje  grad.

Rijeka Neretva teče kroz centar grada. Stari grad je posebno lijep za šetnju, kao i centar grada iz kojeg  se  u  svakom  pravcu  pruža interesantan vidik na okolnu prirodu.  Dok  ste  u  Konjicu,  obavezno  prošetajte obnovljenom  Kamenom  ćuprijom, sagrađenom  1682.g.  Od  početka  1900. godine  Konjic  je  poznat  po  svom drvorezbarstvu.  Središte  turističke  ponude  Konjica  je zasigurno  Boračko  jezero, dolina Glavatičevo, Titov bunker i mnoge druge znamenitosti.

Većina  aktivnosti  u  prirodi kreće  odavde:  planinarenje,  logorovanje, rafting, seoski turizam, vožnja kajakom ili kanuom,  planinski  biciklizam  pa  čak  i paragliding. Najsjeverniji grad Hercegovine nikad nije bio ni „prava Hercegovina” niti „prava Bosna”,  već  nešto  zaista  unikatno  i neponovljivo.  Okupan  toplim  hercegovačkim  suncem dočekivao je doseljenike iz raznih krajeva svijeta, pružao im udoban dom i pazio ih, hranio ih i školovao, a oni su mu vraćali svom ljubavlju koju bi utkali u građevine i gradske ulice.

Konjička ćuprija je oduvijek bila najveći ponos konjičana

Konjic – više informacije:

Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096
E-mail:hercegovina@hercegovina.ba

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Posjetite www.posjeti.ba


1 Comment

Konjička ćuprija je oduvijek bila najveći ponos konjičana - domacin.ba · 14. Septembra 2021. at 9:33

[…] most u Konjicu sagrađen je hidžretske 1093. godine. (1682/83). To saznajemo iz tariha koji je bio uklesan na […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.