Dunja je od davnina poznata u narodnoj medicini i koristi se kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Najljekovitije su joj sjemenke koje, kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem.
Sluz koja se dobija iz sjemenki dunje može se koristiti za saniranje manjih opekotina. Sok od dunje je također ljekovit i koristi se da bi se ojačala sluzokoža usana i želuca.

SIRUP ZA BRONHITIS

Izdrobite 5 gr. sjemenki dunje i prelijte ih sa 100 ml. vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 gr. svježeg soka od bokvice i 100 gr. meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.

MELEM ZA OPEKOTINE

Izdrobite 10 gr. sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml. vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog.

ZASLAĐIVAČ

Sameljite kilogram dunja, isijcedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte. Sipajte u sterilisane flaše i koristite da zasladite čajeve za ublažavanje brojnih tegoba i bolesti.

SOK ZA ŽELUDAC

Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procijedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete prije jela.

Izvor: zena.blic.rs/ Foto: cajeviza.com/ farmersalamanac.com

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Posjetite www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.