fbpx

Ponosan na ljepotu ćilima, i danas mi negdje u dubini sjećanje, prođe dosta zanimljivih priča i uspomena, na vrijeme ispunjene ljepote, zbog čega je ćilim postao dio mog identiteta. Kao što to biva u životu, običaji se mjenjaju, ili potpuno nestaju sa mape nacionalne kulturne baštine, a ćilim, iako afirmisan u našoj tradiciji, dijelio je sudbinu takvih promjena.

Tako su i ćilimi kao i ljudi i naša sela, umirali tiho, nečujno, dostojanstveno. Ćilim je najljepši, najorginalniji i najčistiji narodni proizvod. Radi se iz dva djela. Sa šarama ima dva identična glatka lica, izrađuje se ( tkaje ) na vertikalnom razboju, od jako čiste ravnomjerno opredene vune.

Tkanje ćilima je bio uglavnom ženski zanat i proizvod. Izrada ćilima je jako spora i potreban je precizan rad. Svaki ćilim ima svoju posebnu šaru, svoje posebne boje, u kojoj dominira crvena, kao boja ljubavi, zatim bijela, zelena, plava i crna. Svaka boja je nekako opisana kroz neke nazive ili poruke: za svekrvu, muža, sina, vojnika, za državu…

Od svog početka ćilim je imao važnu ulogu u životu. Posebnu u svadbenim običajima, kao ruho ili miraz, gdje se u onom vaktu darovao mladencima. Ćilim je bio jako značajan u raznim kulturnim zbivanjima ili manifestacijama, krasio je svaki kutak, kako bi ljepote tih šara upadale mnogima u oči.

Tradicionalni ćilim i novi trendovi

Kucnuo je novi vakat, novo vrijeme, pa se sve manje danas tkaju i koriste ćilimi. Zahvaljujući nekim vrijednim rukama ili udruženjima, koja se trude na svaki način da očuvaju te naše vrijedne “šarene ćilime” oni i danas postoje u manjim veličinama.

Iako živimo u procesu ubrzanih promjena, u kojima se sve prihvata globalno, a gubi tradicionalno, procjene su da će ćilimi ponovo zazuzeti svoje mjesto u kućama, unoseći tako toplinu i kolorit u hladoću metala, mermera i stakla. Ćilimi koji traju dugo, puno govore nego čovjek. A ćilimi za vrijeme ne haju i ne znaju. To je pratioc čovjeka od rođenja do smrti.

Sa svojim životom i uspomenama koji se njih više lično ne tiču, pričaće svojim jezikom vremenima i naraštajima koja dolaze.

Autor: Hasan Keranović


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.