Ova biljka je prije 400 godina stigla iz Južen Amerike u Europu, a tada su se i kraljevi kitili njenim cvjetovima. Poslije je otkriveno da je krompir jako otporan na sve klimatske uslove, te da je i korjen krompira hranjiv. U vrijeme kriza i neimaštine, krompir je bio omiljena i redovna namirnica svih slojeva društva.

[umetnime]

Mnogi ne znaju da je krompir bogat izvor vitamina C, ali se termičkom obradom ovaj vitamin gubi. Ako krompir kuhate s korom sačuvaćete 1/3 sveukupnog vitamina C. U narodnoj medicini krompir je poznat kao lijek koji snižava temperaturu, ublažava glavobolju, upale zglobova, opekline i ozebline.  Mnoge majke i danas djeci s visokom temperaturom stavljaju na tabane krompir izrezan na kriške. Krompir nije mastan, ali može upiti puno masnoće, pa sve zavisi od načina pripremanja.

Krompir je odličan uz jela od mesa i ribe. Ukusan je u kombinaciji s povrćem, a od krompirova tijesta najčešće pravimo slasne deserte poput knedli sa šljivama ili drugim voćem. Kad kupujete krompir pazite da nije pustio klice i da nije zelen. Možete ga kupiti u većoj količini, jer može dugo stajati na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi od 0°do 10°C.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.