Snaga đumbira

Državni Univerzitet u američkoj državi Georgia proveo je istraživanja i otkrio da đumbir može smanjiti veličinu tumora prostate za čak 56 %. Ne samo što smanjuje neželjene efekte raka, otkriveno je da đumbir povećava životno neophodne anti-oksidanse. Studija kaže da jedan sastojak đumbira poznatiji kao „6-shogaol“ je mnogo bolji i efikasniji u konvencionalnom liječenju raka nego kemoterapija, zato što on sam ubija korjen raka dojke- usisava ćelije. Ove ćelije su poznatije kao „majčine ćelije“. One obično vode do šireg raspona raka, ne samo raka dojke. Majčine ćelije stvaraju različite kćerke-ćelije koje napadaju organizam. Čak i ako se ćelije raka sastoje od samo 0.2 do 1% ćelija tumora, one su skoro vječne.

[umetnime]

Prema novoj studiji, ova supstanca đumbira poznatija kao 6-shogaol, je poprilično efektna u borbi protiv uzročnika raka. Ovaj sastojak se stvara kada se đumbir skuha ili osuši, i ima široku primjenu. Ali, posebna primjena ovog sastojka đumbira je ta što može zamijeniti kemoterapiju kod bolesnika. Naučnici su otkrili da ovi slučajevi u kojima đumbir uništava rak se dešavaju onda kada iznos đumbira nema otrovne efekte na ne-zaražene tj. zdrave ćelije. To znači da ovaj sastojak „6-shogaol“ uništava samo zaražene ćelije i one zdrave ostavlja netaknutim. Ovo je velika prednost ako upoređujemo sa konvencionalnim liječenjem raka koji nema ovu vrstu selektivne citotoksičnosti i može ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenata.

U slučaju raka dojke, ovaj sastojak đumbira „6-shoagol“ smanjuje sastav sferoida kod raka dojke i uništava zaražene ćelije raka dojki. Ova studija je otkrila da lijek za rak „taxol“ nije efektivan kao novo-otkriveni sastojak đumbira „6-shoagol“, jer čak i u slučajevima povećane koncentracije lijeka taxola, 6-shoagol je i dalje bio efektniji u uništavanju ćelija raka za 10,000 puta više. Ovo također znači da 6-shoagol je efektiniji u zaustavljanju tumora  i njegovom daljnjem širenju ali i očuvanju zdravih nezaraženih ćelija organizma.

Sve ovo i dalje zahtijeva neka buduća istraživanja u oblasti raka i liječenju od ove opake bolesti, koja bi pokazala da su prirodni lijekovi i dalje efektniji za liječenje od ovih opakih bolesti u poređenju sa modernim medicinskim tretmanima.

Izvor: healthy-holistic-living

 


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.