Ako vašim mališanima ne pomažu preparati iz apoteke, ili ih ne smatrate dovoljno sigurnim, onda možete napraviti sami domaće zabavne bombone protiv kašlja za djecu. Djeci bi moglo biti zanimljivo, a vama olakšati stvar – posebno ako nekada imate problem sa davanjem sirupa mališanima, a zbog toga što im neki od sirupa i ne djeluju baš najukusnije. Osim toga, vještačke arome u svim tim farmaceutskim ponudama i nisu baš primamljive, složit ćete se. Evo jednog lahkog recepta za napraviti, a veoma efikasnog. Naše nane su generacijama protiv kašlja koristile šećer, tačnije pržile ga, pa preljevale svim i svačim, tako je osnov i za ovaj recept upravo prženi šećer koji provjereno pomaže oslobađanju iritacije u grlu.

[umetnime]

Priprema bombona protiv kašlja i grlobolje:

100 grama šećera
pola čajne kašikice đumbira u prahu
jedna čajna kašičica soka od limuna
silikonski kalup, aluminijska folija ili obična tacna… i još čačkalice…

Za početak kalup premažite uljem. Šećer stavite u šerpu i na tihu laganu vatru na šporet, stalno miješajte da ne zagori potpuno. Kada vidite da se šećer lijepo rastopio onda dodajte kašičicu đumbira i kašičicu soka od limuna. I dalje sve kuhajte na tihoj vatri još par minuta također uz povremeno miješanje. Da je smjesa gotova znat ćete tako što bi boja smjese trebala da postane braon ili tamnija od prvobitne. Smjesu sipajte u kalup koji ste pripremili i sve ostavite do nekih pola sata u frižider da se stvrdne i ohladi. Ako želite napraviti lizala onda prije nego se stvrdnu u kalup stavite i čačkalicu, no oprezno ako su u pitanju manja djeca.
Slobodno dajte vašoj djeci od 2-3 do 4 bombone dnevno, s tim da pazite da ne jedu previše neke druge slatkiše. Oni koji su isprobali ovaj recept kažu da kašalj prestaje nakon 2-3 dana kod djece. No, ako se to ne desi i sa vašim djetetom onda moguće da je u pitanju neka ozbiljnija upala, pa se preporučuje posjeta i doktoru.

Još nešto, nema pravila – bombone možete konzumirati i vi odrasli. 🙂

Izvor: doznajemo.com
Foto:doznajemo.com


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.