4 GMO sastojka koja Nutella sadrži, uključuju:

[umetnime]

Soja

Možete reći da se soja konzumira u azijskim civilizacijama stoljećima, pa kako to da je nezdrava za ostale? Ali, ono što ne znamo je da se soja u Aziji uzgaja organski i konzumira u manjim količinama, u odnosu na soju koja se uzgaja u zapadnim zemljama. Proizvodnja soje je predmet genetskog inženjeringa i soja se konzumira u velikim količinama. Ono što Nutella sadrži je sojin lecitin, emulgator koji ima negativne efekte na vaše zdravlje. Brojne studije su povezale ovaj sastojak sa štitnjačom, nekontrolisanim debljanjem, umorom, preuranjenim pubertetom i rakom dojke.

Šećer

Ovaj šećer je zapravo napravljen od šećerne repe, koja ne samo da je jeftina, nego i obiluje kemikalijama kao što su pesticidi. Ovo je ništa u usporedbi sa prirodnim šećerom, koje naše tijelo treba za pravilan rad. Cijena toga rafiniranog šećera je ono, što je najvažnije proizvođačima Nutelle, a činjenica da je ovaj šećer poznati neurotoksin koji prolazi kroz krvnu barijeru i uništava moždane ćelije, se zanemaruje. Istraživanja povezuju rafinirani šećer sa ADD, ADHD, depresijom, autizmom, migrenama, i anksioznošću.

Mlijeko u prahu

Iako su mliječni proizvodi uglavnom povezani sa slikama krava, koje pasu travu na nepreglednim zelenim livadama, realnost je sasvim drugačija. Mlijeko koje sadrži Nutella je od krava hranjenih na kukuruzu GMO i vitaminima i dodanim antibioticima, kako bi se smanjili troškovi. Ovo na kraju dovodi do lošeg kvaliteta mlijeka. Ono o čemu mi govorimo je  mirisna mliječna bijela tekućina napravljena od mlijeka u prahu, a mlijeko u prahu obiluje lošim kolesterolom.

Vanilija

Etiketa može reći da je Nutella bez umjetnih boja, ali ne kaže ništa o neprirodnim okusima. Vanilija, koja se koristi u Nutelli se proizvodi u tvornicama u Kini i predstavlja potencijalnu zdravstvenu prijetnju korisnicima, jer nas može učiniti ovisnima svojim zaraznim stimulativnim receptorima u mozgu i lučenjem serotonina, hormona sreće. Slično šećeru, ima neurotoksična svojstva, koja uništavaju moždane ćelije.

Ako vas sve ovo ne može uvjeriti da je Nutella nešto, što ne želite da vaša djeca jedu, ništa neće.

Izvor: celebrity-trash


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.