Ovo egzotično voće nam dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, sočan, kremast i s crnim sjemenkama. Kivi je jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidanata i sadrži vitamin C, i to u većoj količini od naranče. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E. Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kiviji sadrže lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Kivi štiti dišni sustav

Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti dišnog sustava, a naročito se učinkovit pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kivija sedmično može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i hronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Štiti kardiovaskularno zdravlje

Jednim istraživanjem se pokazalo da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Kiviji smanjuju razinu triglicerida u krvi za čak 15%. Na taj način sprječava nakupljanja plaka na stjenkama arterija te čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Kivi štiti od raka

Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Štiti probavni sustav

Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sustav oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Kivi regulira krvni tlak

Kiviji su bogati izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također regulira rad srca i krvni tlak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.

Kivi snižava holesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola. Kako smanjuje razinu kolesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.

Ostale zdravstvene prednosti:

poboljšava kognitivne funkcije
• ubrzava metabolizam
• ublažava simptome depresije
• odličan je za trudnice jer sadrži folnu kiselinu
• potiče mršavljenje
• spriječava nastanak astme
• sprjiečava nastanak raka debelog crijeva

Izvor: centarzdravlja.hr
Foto: scena.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.